Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ferdan Ergut, “Türkiye’de bazı kurumların üstüne vazife olmasa da çeşitli konularda açıklama yapma örnekleri tükenmek bilmiyor” dedi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ‘kürtaj’ ve ‘sezaryen’ konusunda başlattığı tartışmalardan vazife çıkartan kurumların başında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geldiğini belirten EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, “Diyanet İşleri Başkanlığı, konu hakkında yaptığı açıklamayla siyasi iktidarın sözcüsü gibi davrandığını bir kez daha ortaya koydu” dedi.

 

Ergut şöyle devam etti; “Diyanet’in, Başbakan’ın talebini karşılıksız bırakmayarak bu konu hakkında  açıklama yapması ve AKP’nin politikalarına destek sunması dinin siyasallaşmasına ilişkin yeni bir örnektir. Roboski katliamı hakkında sus pus olan, ufak bir kınama bile yapmayan Diyanet’in kürtajı cinayet olarak genellemesi dikkat çekicidir.

 

Din ve vicdan özgürlüğü ile her inancın kendi gelenek ve göreneklerini yaşama hakkı elbetteki tartışılmazdır. Ama bu gerçek, yaşamsal sorunların Diyanet fetvaları ile ele alınacağı anlamına gelmez. Hele hele kürtaj gibi, birinci derecede kadınların konuşması gereken bir konuyu bu şekilde kullanmak, siyasi amaçlara alet etmek kabul edilebilir değildir.

 

Kürtaj tartışmalarında cinsiyetçi muhafazakâr cephe sadece AKP ile sınırlı, ulusal ve tek dine ait de değildir. Bu cephe uluslararasıdır. Farklı dinlerden oluşur. Sadece AKP ve dünyadaki muhafazakar partiler arasında değil, Vatikan ile Diyanet arasında da bu alanda bir fark yoktur.

 

Ama Vatikan’ın açıklamaları Hıristiyan dünyasındaki politik yaşamı belirlemez. Diyanet fetvaları ise Türkiye’nin politik geleceğini şekillendirmektedir. Bu kabul edilebilir değildir.

 

Bugüne kadar Genelkurmay vesayetine karşı mücadele edenler, Diyanet vesayetine karşı mücadeleden de geri durmayacaklardır.

 

Kürtaj tartışmalarında kadınların yaşam hakkı, sağlığı ve tercihlerine saygı her şeyden önce gelir.”