Ercan Jan Aktaş - Mazlum Mızrak / Demokrat Haber Diyarbakır

Diyarbakır’da 8 bin yıllık tarihi bulunan Hevsel Bahçeleri’nde yapılan ağaç kesimine ve bölgeye yapılacağı iddia projelere karşı gençlerin başlattığı çadırlı eylem devam ediyor.

‘Diyarbakır’ın Gezi’si’ olarak adlandırılan eyleme destek için farklı illerde de inisiyatifler kurulup eylemler yapılırken Diyarbakır’da yaşayanlar da ziyaretler gerçekleştiriyor.

Güne her zamanki gibi erken giren Hevsel Bahçesi sakinlerine bugün de akın akın insanlar geldi.

8 Mart günü etkinlikleri kapsamında bir haftadır Diyarbakır’da birçok etkinlik düzenleyen kadınlar bu kez de Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile alana geldiler.

Geleneksel Kürt kadını kıyafetleri, slogan ve zılgıtlar ile alana giren kadınları gençler karşıladı.

Güneşli güzel bir günde böylesi bir buluşma hem kadınlar hem de kamp alanında bulunan genç insanlar için büyük bir heyecan yarattı. Alana girdikten sonra ellerindeki gülleri eylemcilere dağıttılar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Emekçi Kadınları adına konuşan Hafize İpek; “Kürdistan coğrafyasına dönük ciddi bir ekolojik kıyım var, halkımız bunun farkında. Biz emekçi kadınlar bunun farkındayız. Biz devrimci kadınlar kentimize, doğamıza, Hevsel’e sahip çıkacağız. Genç arkadaşlarımızın bu direnişini sahipleniyoruz. Doğadaki bütün canlıların yaşam hakkına sahip çıkacağız. Amed (Diyarbakır) kentini kapitalizmin iştahına terk etmeyeceğiz” dedi.

Basından kendisine gelen; “Kadınlar burada daha çok destekçi olarak görüyoruz, kadınlar her yönü ile buradaki mücadelenin bir parçası olacaklar mı?” sorusuna, “Biz devrimci kadınlar sadece destekçi değil, bu mücadelenin tamamen içindeyiz, ileri ki süreçte tamamen burada olacağız” dedi.

Kısa konuşmadan sonra kadınlar alanda bulunan gençler ile birlikte sohbet ettiler.

Bu buluşma devam ederken bu kez de lise üniforması içindeki yüzlerce genç sloganlar ile alana geldiler. Bu defa da alana gelen gençleri kadınlar karşıladı. Sonrasında hep birlikte müzik eşliğinde halka halka halaylara devam ettiler.

Kadınlar alandan dönerken alanın Ekoloji Çadırı’nda “Babil’de Neler Oluyor?” forumu başladı. Günün ilerleyen saatinde de HDK alanı kitlesel olarak ziyaret edecek.