Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Diyarbakır’ın merkezindeki Sur İlçesi’nde dün yaşanan çatışmalarda iki özel harekat polisinin öldürülmesinin ardından uygulanmaya konulan sokağa çıkma yasağı, bugün sabah saatlerinde kaldırıldı.

Yasağın kalkmasıyla kentteki çatışmalarda hasara uğrayan iş yerleri ve ibadethanelerin durumu da ortaya çıktı.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilçedeki yaşamın kısmi de olsa normale dönmeye başladığı belirtilirken, dün gün boyu yaşanan çatışmaların izleri de temizlenmeye başlandı.

KENTTEKİ İBADETHANELER ÇATIŞMALARDA HASAR GÖRDÜ

Çıkan olaylarla ilgili çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, dünkü çatışmalarda Sur İlçesi Hasırlı Mahallesi’nde bulunan tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin yakınlarında bulunan bir noktaya yerleştirilen patlayıcının infilak etmesiyle, kilisede camlar kırıldı ve hasar meydana geldi.

Kilisenin ve müştemilat binasının camlarının patlamanın etkisiyle kırıldığı ve kilisenin tabelasına bir kurşunun da isabet ettiği görüldü.


Çatışmalarda, yöredeki Kurşunlu Camii de tahribata uğradı. Camii’nin giriş kapısına ve avludaki giriş cephe duvarına çok sayıda merminin isabet ettiği ve ibadethanede çok sayıda kurşun deliği açıldığı gözlendi.


Çatışmalar sırasında, Sur İlçesi’ndeki Süryani Kilisesi’nin bulunduğu sokakta da lastik yakıldığı ve çevredekilerin dumandan etkilendiği öğrenildi.


ERMENİ KİLİSESİ’NE YÖNELİK BİR SALDIRI DEĞİL”

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki birçok iş yeri ve ibadethanelerin etkilendiği çatışmalara ilişkin basına yansıyan haberlerde sadece Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin adının belirtilmesi dikkat çekerken, tarihi kiliseye “keskin nişancıların ateş açtığı” iddiası, Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Vartkes Ergun Ayık tarafından doğrulanmadı.

Konuya ilişkin olarak Demokrat Haber’in sorularını yanıtlayan Vakıf Başkanı Ayık, “Bölgeden edindiğimiz bilgiye göre, kilisenin yakınlarında bulunan bir noktaya yerleştirilen patlayıcının infilak etmesiyle, kilisede camlar kırıldı ve hasar meydana geldi. Dün bölgede çatışmalar yaşandı ve bu sadece Surp Giragos Kilisesi’ne yönelik olarak düzenlenmiş bir saldırı değil. Kilise yakınında bulunan ve dört ayaklı minaresi olan camiinin de patlamadan etkilendiği ve bazı taşlarının düştüğünü öğrendik” dedi.