Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde devam etti.

ATK önünde bir araya gelen ailelere, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kadın Koordinasyonu, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) yönetici ve üyeleri destek verdi.

Tutuklulara yönelik baskıların arttığını dile getiren Fevziye Kolakan, “Çocuklarımız için kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Bu zulüm son bulsun. Çocuklarımıza baskı uygulamaktan vaz geçsin. Erdoğan bir ay çocuklarını görmesin, konuşmasın, yurt dışına gönderiyor. Bir aydır oğlumun sesini duymadım, cezalar veriliyor. Diyarbakır’a gelmesi için defalarca dilekçe verildi ancak reddedildi. Babasının cenazesine dahi gelmesine izin verilmedi. 28 yıldır oğlum tutuklu. Artık yeter, bu zulme son versinler. Neden bırakmıyorlar. 30 yıldır tutuklular, bu saatten sonra nasıl pişman olsunlar!” diye konuştu.

209091

"‘CEZAEVİNDEN CENAZELER ÇIKMASIN"

Adalet Bakanlığı’na seslenen tutuklu yakını Kolakan, “Tutukluların hakları verilsin. Bir kez daha söylüyoruz. Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Bandırma değil, dünyanın diğer ucuna götürseler, oğlumun direnişini sahipleniyorum. Burada olacağım. Artık annelerin gözyaşları akmasın. Artık ölümler son bulsun, cezaevinden cenazeler çıkmasın” ifadelerini kullandı.

"ISRARIMIZ SÜRECEK"

6 aydır Adalet Nöbeti’nde olduklarını dile getiren tutuklu yakınlarından Herdem Mervani, “Şimdiye kadar taleplerimiz karşılanmadı. Biz toplumun vicdanıyız. Bugüne kadar Adalet Bakanı taleplerimize dair bir açıklama yapmadı. Tek talebimiz çözümün sağlanması. Bu ısrarımızı sürdüreceğiz. Hasta ve infazı yakılan tutuklular serbest bırakılmalıdır” dedi.

BULDAN: ANNELERİN ÇIĞLIĞINI DUYUN

Adalet Nöbeti’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şunları söyledi: “Bugün 6 aya yakındır, Adalet Nöbeti tutan annelerimizi ziyaret için geldik buraya. Bu ziyarette HDP bileşenleriyle birlikte, HDP bileşenlerinin temsilcileriyle birlikte, milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte bu adalet çığlığına ses olmak üzere, annelerimizin yanında olduğumuzu göstermek için buradayız. 6 aydır annelerimiz adalet çağrısı yapıyor. Sadece burada değil, aynı zamanda Van’da, İzmir’de, İstanbul’da, Urfa’da annelerimiz adalet çığlığıyla birlikte bu ülkeye artık adaletin gelmesi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin son bulması için bir çığlık yükseltiyorlar. Annelerin yüreğindeki sesi, annelerimizin çığlığını duymak, en büyük görev ve sorumluluğumuzdur.

"ÜLKEYİ YÖNETENLERİN BİLGİSİ VAR"

Bu ülkede annelerimiz, yıllardır büyük acılar çekiyor, yıllardır büyük bedeller ödüyor. Hak ihlallerinin çok yoğun yaşandığı cezaevlerinde, artık her gün bir hak ihlalinin yaşandığını bir yana bırakalım, ölüm haberlerinin geldiği, insanların yaşamını yitirdiği bir dönemi yaşıyoruz. Ve bu yaşanan ölümler elbetteki cezaevlerinin idaresiyle ve onların emirleriyle değil, cezaevlerinde yaşanan ölümlerden bu ülkeyi yönetenlerin elbetteki bilgisi ve haberi var. Hasta olan tutuklu arkadaşlığımızın, tahliyelerinin gerçekleşmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bugün bin 600 kişinin hasta tutuklu olduğu cezaevlerinde, her an ölümlerin yaşanacağını bilmelerine rağmen bu insanların dışarıda tedavi edilmesine izin verilmiyor. Hasta tutuklular, son aşamaya geldikten sonra, son günlerini belki hastanelerde yaşamını yitirerek tamamlıyorlar.

209093

"İKTİDAR BAKİ DEĞİLDİR"

Adalet bu ülkede bir gün mutlaka sağlanacaktır. Ama bugün haksızlıkları, hukuksuzlukları adaletsizliği yapanlara da bir gün adalet lazım olacak. Bunu hiç kimse aklından çıkarmasın. İktidar baki değildir. Gelip geçici olan koltuklara hiç kimse güvenmesin. Gün gelecek, elbetteki devran dönecek. Bu yaptığınız haksızlıkların, hukuksuzlukların hesabını gerçek adalet, gerçek hukuk önünde herkes mutlaka verecek. Biz gerçek adalete, hukuka inanıyoruz. İşte bu yüzden bütün Türkiye’deki vicdan sahibi insanlara sesleniyoruz; annelerimiz yalnız değildir.

Adalet Nöbeti, “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı