Cumhurbaşkanı Erdoğan, temeli 4 yıl önce New York’un Manhattan bölgesinde atılan Türkevi’nin (Turkish House) açılışını yaptı.

Erdoğan yaptığı konuşmada, Türkevi’nin kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayarak “Atalarımız ‘Şerefü`l-mekân bi`l-mekîn’ yani ‘bir mekana şeref katan oradaki insanlardır’ diyor. Türkevi’nin içinde yaşayacak, çalışacak, ziyarete gelecek insanların samimiyetle sahiplenmesiyle, kullanmasıyla, hakkını vermesiyle arzu ettiğimiz konumuna geleceğini düşünüyorum. İşte bunun için Türkevi binamızın kapılarının herkese açık olduğunun altını tekrar çiziyorum” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Yargıtay Yeni Hizmet Binası açılış töreninin ardından New York'taki Türkevi’nin açılışında da dua etti.

Erdoğan, binanın açılış kurdelesini eşi Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda'nın da aralarında bulunduğu yabancı ülke temsilcileriyle kesti.  

Açılışa, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile yabancı ülke temsilcileri ve davetliler katıldı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkevi’nin gönderine Türkiye bayrağını çekti.  

GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan daha sonra ABD’nin New York kentinde Türkevi’nin açılışına katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

BM Genel Sekreterliği, Erdoğan ve Guterres görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, Erdoğan ve Guterres'in görüşmede Suriye, Libya, Afganistan ve Kıbrıs konularını ele aldığı bildirildi.