Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından afet bölgesinden Sakarya’ya getirilen 9 çocuğun tarikata bağlı Kuran kursuna getirildiği ortaya çıktı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Kahramanmaraş merkezli depremde babalarını yitiren ve Gaziantep’ten Sakarya’ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa tarikatına bağlı Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yatılı olarak verildiği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Rengin Temoçin’in haberine göre, olayın duyulmasının ardından Diyanet tarikat yurduna verilen 9 çocuğu geri aldı.

“GERİ YOLLAMAK ZORUNDA KALDIK”

İsmini vermek istemeyen bir vakıf görevlisi süreci şu şekilde anlattı:

“Normalde çocukların buraya gelişi aslında bizim Hasan Başiş Hoca Efendi bağlantısı ile oldu. Buranın il müftüsü. Biz de yatacak yerleri olsun diye aldık. Sonra böyle bir hani fitne, sıkıntı gibi olunca gönderildiler. Biz burada resmi olaraktan yapıyoruz, bağlantıya hocamızla geçiyoruz. Bize kendisi ‘Çocuklar şu anda çok kalabalıklar. Depremle alakalı sıkıntılar oldu’ deyince resmi kurslarımıza dağıtmaya düşündük amacımız buydu. Geçici süre kalacaklardı ancak böyle bir fitne olunca çocukları geri yollamak zorunda kaldık”

Çocukların ‘Diyanet’e bağlı bir yere’ gönderildiğini söyleyen görevli şu ifadeleri kullandı:

“Diyanet’te yabancıların olduğu bir yer var. Bu İhsaniye Camisi’nin yakınlarında bir yer. Diyanet’e bağlı kurum yurt gibi diyeyim yani. Biz de Diyanet’e bağlıyız ama onlar da tamamıyla Diyanet’e ait olan bir yerdeler. Yabancı çocuklar kalıyor. Bu çocukların da Suriyeli olduklarını duydum”