Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz" dedi. Açıklamanın ardından Suriyeli muhalifler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) koruması altındaki Azez'de Türk bayrağına saldırdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13'üncü Büyükelçiler Konferansı'nın son gününde yaptığı kapanış konuşmasında Suriye'deki mevcut durum üzerine açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun, "Suriye'de muhaliflerle rejimi anlaştırmalıyız" açıklamasının ardından Suriye'nin TSK korumasındaki Azez kentinde muhalifler, Türk bayrağını yaktı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in konuyla ilgili soru üzerine açıklaması şöyle oldu:

"Türkiye, Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olmuştur.

Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi'nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir.

Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.

Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."

MUHALİFLERİ SOKAĞA DÖKEN O SÖZLER

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de sahada terörle mücadelesini sürdürdüğünü ancak Suriye'de diplomasi ve siyaset yoluyla çözüm için Astana Formatının devrede olduğunu belirterek, "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz" diye konuştu.

Suriye'deki savaşın başlamasının üzerinden 11 yıl geçtiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Çok insan öldü, birçok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar dönebilmeli. Türkiye'dekiler de dahil. Bunun için burada kalıcı bir barış olması lazım" ifadesini kullandı.

'SURİYE'NİN TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK'

Çavuşoğlu, yeniden inşa konusunda da adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Ateşkes olmadan, barış olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Buna AB de dahil, dünyanın önemli aktörleri de uluslararası kamuoyu da. Dolayısıyla biz Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz ama tüm bunların temeli ateşkes. Bu yönde de elbette çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünü herkesten daha çok desteklediğinin altını çizerek, "Yanı başımızda olan bir ülkenin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü ve barışı bizi doğrudan etkiliyor olumlu anlamda. Tersine gelişmeler bizi ne kadar etkiledi görüyoruz. Sonuçta bölücü terör örgütlerine karşı verilecek mücadeleyi de biz her zaman destekleriz. Sonuçta bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok" değerlendirmesinde bulundu.

MUHALİFLER AYAKLANDI

Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamalar sonrasında, Suriyeli muhaliflerin, Esad yönetimi ile anlaşma gibi bir düşünceleri olmadığını göstermek amacıyla Türk askerinin ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) koruması altında olan Azez Emniyet Müdürlüğünü bastığı, TSK'ya ait zırhlıların taşlandığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Suriye’de görevli olan TSK personeli alarm durumuna geçti.

Görüntülerde Türk bayrağının yakıldığı görülürken, Türkiye tarafından Azez'e yapılan Osmanlı Millet Parkı'nın da tahrip edildiği aktarıldı.

SMO'DAN AÇIKLAMA

SMO, bugün paylaştığı bir açıklama yazısında "Türk bayrağına saldıranlardan hesap sorulacağını" bildirerek şu ifadeleri kullandı:

fz6qbfaxwaaqfxq (1)