Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mart ayına ilişkin “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nu kamuoyu ile paylaştı.

Mart ayının gazeteciler açısından yoğun bir çalışma dönemi olduğuna vurgu yapılan raporda, özellikle 8 Mart ve Newroz kutlamalarına katılan milyonların alanlarda talep ettiği barış, özgürlük ve adalet haykırışlarını zorlu koşullar altında dünyaya duyuran gazeteciler çalışmalarından dolayı kutlandı.

6 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Bununla birlikte gazetecilere dönük saldırı ve gözaltıların, tehdit ve kötü muamelelerin, basın yayın organlarına dönük engellenmelerin mart ayında da devam ettiğine dikkat çekilen raporda, ay içerisinde 6 gazetecinin gözaltına alındığı, 4 gazetecinin ise saldırıya uğradığı belirtildi.

13 GAZETECİYE 32 YIL CEZA

Bunların gazetecilerin yaşam ve güvenliğine yönelik ciddi ihlaller olduğunu gösterir nitelikte olduğu üzerinde durulan raporda, "Yine mart ayında gazetecilere dönük soruşturma ve dava ve cezalar da eksik olmadı. Yaptıkları haberler nedeniyle haklarında soruşturma açılan gazetecilere açılan davalarla adeta ‘neden haber yaptıkları’ sorgulanır hale geldi. Onlarca gazetecinin hakim karşısına çıkması ve bunlardan 13’üne 32 yılı bulan cezaların verilmesi aslında yapılmak istenen hukuksuzluğu gözler önüne sermektedir. Halen hapishanelerde onlarca tutuklu gazetecinin bulunması ve tüm çağrılara rağmen serbest bırakılmaması da bu hukuksuzluğu katmerleştirmektedir” denildi.

ERİŞİM ENGELİ

Raporda, ay içerisinde en çok göze çarpan ihlallerden birinin de internet haber sitelerine getirilen erişim engelleri olduğuna işaret edildi. 6 internet haber sitesinin “Millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gibi gerekçelerle erişime engellendiğinin bilgisinin yer aldığı raporun devamında şunlar kaydedildi: "Daha dün, yani nisan ayının ilk gününde ülkenin tek kadın haber ajansı olan Jinnews’in internet sitesine bir kez daha erişim engeli getirildi. Anayasa Mahkemesi’nin erişim engelleriyle ilgili verdiği ihlal kararlarına rağmen, basın-yayın organlarına yönelik bu yaklaşım aslında ülkenin nasıl baskıcı bir rejimle yönetildiğini ortaya koyuyor. AKP tarafından Meclis’e getirilen torba kanun teklifinde şirketlere dair haber yapan gazetecilerin 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülüyordu. Neyse ki tepkiler üzerine bu madde torba kanundan çıkarıldı. Ancak, Türkiye’de haberlere erişim yasağı getirmekle yetkili 20’nin üzerinde kurum bulunmakta. Yani devlet organlarının, hükümet yetkililerinin hoşuna gitmeyen bir haber, muhalif ve özgür yayıncılık yapmak isteyen bir internet sitesi çok kolay bir şekilde erişime kapatılıp engellenebiliyor. Bu tam bir hukuksuzluk örneğidir ve biz gazeteciler bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz.”

"HALKIN HABER ALMA HAKKINA DARBE"

Düşüncenin açıklanmasından korkan, ifade özgürlüğünü yasaklayan, gazeteciyi çalışamaz hale getiren bir sistemin topluma da hiçbir şey veremeyeceği ifade edilen raporda, gazetecilere ve basın kurumlarına dair karşılaşılan her bir uygulama veya yasağın aslında “halkın haber alma hakkına vurulan bir darbe” olduğunun altı çizildi.

AKP iktidarını bu tür yönelimlerden vazgeçmeye çağrıldığı DFG raporunda, “Eğer Meclis’ten bir yasa çıkarılacaksa, bu gazetecilerin korunması, düşünce ve ifade özgürlüğünün, bir bütünen basın özgürlüğünün garanti altına alınmasını sağlayan bir yasa olmalıdır. Gazetecilere dönük engellemelerin, yayın yasaklarının saldırıların önlenmesi yasası olmalıdır. Tüm bu temennilerle bir kez daha ‘Özgür basın, özgür toplumdur’ diyor, içinde bulunduğumuz Nisan ayı ve sonraki tüm ayların gazeteciler açısından daha özgür ve yaşanılır bir süreci beraberinde getirmesini diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı