Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da da yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalarına çevrildi.

Bölgede saat 11.40 itibariyle toplam 3 bin 419 vatandaş hayatını kaybetti; 20 bin 534 kişi yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, enkazda altında hala vatandaşlar bulunuyor.

Gerçek Gündem’in aktardığına göre, 11.40 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iki büyük depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 419'a yükseldiğini duyurdu. Güncel yaralı sayısının 20 bin 534 olduğunu belirten Oktay, şu ana kadar 8 bini aşkın yurttaşın enkazdan kurtarıldığını kaydetti.

53 DEPREMZEDE, İSTANBUL'DAKİ HASTANELERE SEVK EDİLDİ

11.27 - Enkazda yaralanan 53 depremzede, ambulanslarla İstanbul'daki çeşitli hastanelere sevk edildi.

Yaralıların 11'i Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 10'u Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 8'i Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ona bağlı Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi, 6'sı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 5'i ise Acıbadem Maslak Hastanesinde tedavi görüyor.

YAVAŞ: KAHRAMANMARAŞ'TA ŞU ANA KADAR 20 CANIMIZI KURTARDIK

11.15 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 20 canımızı kurtardık. Birlikte hayata tutunmak için çalışıyoruz. Asla umutsuzluğa kapılmayalım. Dayanışma var oldukça hayat kazanacak. Tüm kurumlar ile iş birliği içinde çalışmaya devam ediyoruz.

SAVAŞ: FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANIMA ULAŞAMIYORUM

11.00 - Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kent genelinde yaşanan iletişim sıkıntısını anlattı: "Yarım saattir Fen İşleri Daire Başkanıma ulaşamıyorum, nereden ararsam arayayım. Cumhurbaşkanlığı da beni iki kez aramış, onlar da bana zor ulaştı."

'ZONGULDAK'TAKİ MADENCİLER, HATAY'A DOĞRU HAREKET HALİNDELER'

10.50 - CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Halk TV yayınında "Hatay için güzel bir haberimiz var. Şu an Zonguldak'taki madenciler, Hatay'a doğru hareket halindeler" açıklamasında bulundu:

"Dolayısıyla orada ciddi bir arama kurtarma ekibi bir araya gelmiş olacak. Tabii üzücü kısmı, çok geç. Mucizeleri kovalayacaklar. Bu zaman kaybedilmeyebilirdi. Bugün evet doğru, birlik olmalıyız. Ama size söyleyeyim; bütün gece birlikte çalıştığım mahalle sakinlerinden birinin bile adını bilmiyorum. Bu insani bir dayanışma, ama tüm bu duygular arasında da sahip çıkılması gerekiyor vatandaşa. Bir organizasyon hatası yapılmaması gerekiyor."

İMAMOĞLU: GÜZEL KIZIM UMAY, KURTULUŞUN BİR NEBZE DE OLSA İÇİMİZİ ISITTI

10.25 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay'daki kurtarma ekiplerinden gelen görüntüleri paylaştı:

"Güzel kızım Umay, kurtuluşun bir nebze de olsa içimizi ısıttı. Hatay’daki kurtarma ekiplerimizden güzel haberler geliyor. Takviye ekiplerimiz de yolda."

09.46 - Enkaz altında kalanları internet üzerinden arayarak kandıran 2 şüpheli İstanbul'da yakalandı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 3 BİNİ AŞTI

09.40 - AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, hayatını yükselenlerin sayısının 3 bin 381'e yükseldiğini açıkladı; güncel yaralı sayısının 20 bin 426 olduğunu duyurdu:

"Teyit edilmiş yıkılmış bina sayısı 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısı 11 bin 302."

08.54 - Hatay'da enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için sevk edilen askerler bölgeye ulaştı.

08.34 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Halk TV yayınında açıklamalarda bulundu: "İnsanlar enkaz altındalar, seslerini duyuyoruz. Hiçbir yardım hala gelebilmiş değil Elbistan'a. Yardım istiyoruz. İnsanlar açlıktan ölecekler."

08.20 - Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan 3 binanın enkazından 1'i çocuk 4 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Ekipler, çalışmanın ardından sevinç yaşadı.

08.02 - AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 13 bin 740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi görevlendirilmiştir.

07.55 - Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından 27 saat sonra 1 kişi yaralı olarak çıkarıldı.

07.25 - İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine şu ana kadar 12 bin 752 personel ve AFAD gönüllüsünün sevk edildiğini duyurdu.

İSKENDERUN LİMANI'NDA YANGIN SÜRÜYOR

07.02 - İskenderun Limanı'nda dün depremin ardından devrilen konteynerlerde çıkan yangın sürüyor. Çevreye yayılması nedeniyle büyüyen yangından yükselen dumanlar, İskenderun ilçesinin birçok noktasından görülüyor.

ADIYAMAN'DA 5.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE SARSINTI

06.15 - AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre saat 06.13'te, merkez üssü Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Sarsıntı, 8,13 kilometre derinlikte meydana geldi.

05.01 - Elazığ'da arama çalışmaları tamamlandı, son kişinin de cansız bedenine ulaşıldı.