Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremde 40'dan fazla kişi hayatını kaybederken, binlercesi de yaralandı.

On binlerce kişi ise yıkılan evlerin arasında kurulan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Halkevleri, depremin hemen ardından heyet oluşturarak gittiği Elazığ’da ilk olarak depremin merkez üssü Sivrice ilçesinde ve köylerinde görüşmeler, incelemelerde bulundu.

Elazığ Deprem Bölgesi İzlenimleri Raporu hazırlayan Halkevleri heyeti raporu KESK'e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası Elazığ Şubesi Eş Başkanı, Sivrice CHP İlçe Başkanı, EMEP Elazığ İl Başkanı ile ve yanı sıra Sendika.org ve Evrensel Gazetesi muhabirlerinin gözlemleri ve görüşleriyle hazırladı.

'HASARLI VE YIKILMIŞ EVLERİN ÖNLERİNE KURDUKLARI ÇADIRLARDA KALIYORLAR'

Halkevleri'nin hazırladığı 'Elazığ Deprem Bölgesi İzlenimleri Raporu'undaki gözlem ve izlenimlere göre yaşanan olumsuzluklar şöyle sıralanıyor: 

"Depremin merkez üssü olan Sivrice İlçesi'nde hemen hemen bütün evlerde hasarlar oluşmuş durumda. Sivriceliler her türlü tehlikeye rağmen hasarlı evlerinin önlerine kurdukları çadırlarda kalıyor.

Kış koşullarından kaynaklı zor bir sürecin yaşandığı Sivrice İlçesi'nin mahallelerinde, yardım dağıtılırken dikkati çeken en önemli husus, halkın yaşadığı yoksulluk oldu. 

Mahalleleri gezerken hasar görmüş briket ve kerpiç evler Sivrice halkının depremden önce de yoksullukla boğuştuğu, üzerine bir de deprem olunca yoksulluğun boyutunun daha da arttığı gerçeği gözler önüne seriliyor.

'YARDIMLARDAN AKP VE MHP'YE OY VERENLER DAHA FAZLA YARARLANIYOR' 

Yardımlar dağıtılırken ilçenin merkezinden kaymakamlık aracılığı ile muhtarlar üzerinden dağıtılıyor. Deprem mağduru yurttaşların dile getirdiği en önemli sorun; yardımların dağıtılmasında adaletsizlik. Kaymakamlığın yardımları dağıtma işini muhtarlıklara devretmesi nedeniyle; akraba, yakınları ve AKP, MHP'ye oy verenlerin daha fazla yararlandığı yönünde şikâyetler aldık.

'DEPREMDEN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR'

Dört çocuğu ile birlikte çadırda kalan bir kadın, yemek sorunu yaşadıklarını anlattı. Yine eşi cezaevinde olan başka bir kadın, erkeklerden dolayı yemek sırasına giremediğini ve çocuklarını yolladığını bazen yemeğe ulaşamadıklarını söylüyor. Depremden en çok etkilenenler çocuklar. Gözlemlerimiz ve ailelerin anlatımları çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

İnsanların dışında ilçede geçimlik veya evcil hayvanlar da depremden etkilenmiş durumda.

ÇEVRE KÖYLERDEKİ DURUM: BİR KÖY TAMAMEN ENKAZA DÖNÜŞMÜŞ

Depremin merkez üssü Sivrice'deki dağ köyleri diye bilinen Bermaz Bölgesi, fay hattının tam üzerine kurulmuş onlarca köyden oluşuyor ve bu köylere depremin ikinci gününden sonra ulaşıldığı bilgileri o köyde yaşayan insanların akrabaları tarafından bizlere aktarıldı. Bir köy komple enkaza dönüşmüş durumda. Sivriceliler bölge dağlık olduğu için yalnızca Jandarma araçlarının ulaştığını söylüyor. CHP Sivrice İlçe Başkanı ile yaptığımız görüşmede bazı ihtiyaçların köylere ulaştırıldığı aktarıldı.

SOMUT İHTİYAÇLARA DAİR DEĞERLENDİRME:

Devlet bütün imkânlarını seferber ettiğini söylese de bu soğuk kış günlerinde barınma, çözülmesi gereken en ciddi sorunlardan biri olarak açığa çıkmış oldu. Yardımların tamamı Valilik, AFAD, Kızılay, Kaymakamlık gibi kurumlar eliyle dağıtılmaya zorlanmaktadır. HDP’li Kars ve Ergani Belediye’lerinden gelen yardımlar bu sebeple geri çevrilmiştir. Ancak gerici vakıf ve tarikatlar bütün bölgede istedikleri gibi yardım dağıtmaktalar. İlçedeki koordinasyon eksiklikleri, dağıtım yöntemleri, dağıtımdaki isabet ve adalet ölçüleri yardımların depremzedelere ulaşmasında olumsuzluklar yaratmaktadır."

Halkevleri Elazığ Deprem Bölgesi İzlenimleri Raporu'unda acil ihtayçlar listesinin en başında, kalıcı barınma, soğuktan koruyacak malzemeler, hijyenik temizlik malzemeleri ve gıda malzemeleri yer alıyor.