Antalya Barosu eski Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) delegesi Polat Balkan’ın, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla Ulaş Bardakçı’yı anmasına ilişkin ‘suçu ve suçluyu övme’ gerekçesiyle açılan davada beraat isteyen Cumhuriyet Savcısı Haki Çeliker’in görev yeri değiştirildi.

Antalya’da uzun yıllardır cinayet suçları savcısı olarak görev yapan Savcı Çeliker, hırsızlık suçları savcısı olarak atandı.

CUMHURİYET BAŞSAVCISI CEZA İSTEDİ, DURUŞMA SAVCISI ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ DEDİ

TBB delegesi Polat Balkan hakkında, 19 Şubat 2016 ve 28 Şubat 2021 tarihlerinde sosyal medya üzerinden yaptığı iki paylaşımla Ulaş Bardakçı’yı andığı gerekçesiyle Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘suçu ve suçluyu övme’ suçundan iddianame hazırlandı. İddianamede Balkan için 3 yıl 9 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapis cezası istendi.

Söz konusu iddianame, Antalya 33. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava açıldı. Söz konusu davada duruşma savcısı olarak görev yapan Savcı Haki Çeliker, paylaşımların ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında kaldığını belirterek Balkan hakkında beraat talep etti.

Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, mahkeme de kararında, “Mahkememizce de gözlemlendiği kadarıyla sanığın Rasih Ulaş Bardakçı isimli kişiye duyduğu kişisel hayranlık nedeni ile tek çocuğunun ismini de Ulaş koymuş olması…” ifadelerine yer vererek paylaşımlarda suç kastının olmadığına hükmetti, Balkan hakkında beraat kararı verdi.

BERAAT İSTEYEN SAVCISININ GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Polat Balkan’ın yargılandığı davada beraat kararı verilmesinin üzerine Savcı Haki Çeliker’in görev yeri hırsızlık suçları olarak değiştirildi. İddiaya göre; Antalya Cumhuriyet Başsavcısı, dava öncesi savcı Çeliker’den mütalaasında Polat Balkan hakkında ceza istemesini talep etti.

Savcı Çeliker ise mütalaasını ‘yasal çerçeve’ doğrultusunda hazırlayacağını ifade ederek bu teklifi reddetti. Bu süreçte Polat Balkan, hakkında açılan davada beraat etti.

Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı Çeliker, uzun süredir yürüttüğü cinayet suçları savcılığından alınarak hırsızlık suçları savcısı olarak atandı.

'BERAAT İSTEYEN SAVCI, ANTALYA CUMHURİYET BAŞSAVCISI TARAFINDAN CEZALANDIRILMIŞ GÖRÜNÜYOR'

Bu ani görev değişikliğinin, hakkında açılan davada beraat almasının ardından gerçekleşmesini ‘manidar’ bulduğunu ifade eden Polat Balkan, “Duruşma savcısının, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin aksine beraat yönünde mütalaa vermesi Cumhuriyet Başsavcısının dikkati çekmiş. Bu mütalaayı veren savcı idari olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcısı tarafından cezalandırılmış görünüyor” dedi.

Balkan, “Baro başkanlığım sürecince hukuka, insan haklarına aykırı, Avukatlık Kanunu’nu yok sayan, siyasal iktidarın Antalya’daki yargı temsilcisi gibi davranan Antalya Cumhuriyet Başsavcısıyla biz birçok kez karşı karşıya geldik” diyerek şöyle konuştu:

“Bu süreçte adli yardım ve CMK odalarımızı almak istedi, adliye girişlerde x-ray duyarlı kapı dayatmasını ısrarla ve inatla sürdürdü. Hatta Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında dava da açtık. En son yaşananları Cumhuriyet Başsavcısı kişiselleştirdi. Benim siyasal düşüncelerim ve tavrım nedeniyle baskı ve gözdağı vermek için Deniz Gezmiş ve Ulaş Bardakçı’yla ilgili paylaşımlarım nedeniyle dava açtı. Fakat yargılamanın sonucunda mütalaaya uygun olarak beraat ettim.”