CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışı Türkiye gündeminde yerini koruyor.

Kılıçdaroğlu'nun kadınların kılık ve kıyafetlerinin yasal güvence altına alınmasına yönelik çağrısının ardından CHP 3 maddelik kanun teklifi sunmuş, teklifte kadınların kamuda üniforma gibi kıyafetler dışında kıyafet zorlamasına tabii tutulamayacakları vurgulanmıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu teklifi reddederek Anayasa değişikliğini gündeme almasının ardından eski başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabından dikkat çeken bir çağrı yaptı.

Ahmet Davuoğlu, "AK Partili yöneticilere ve başörtüsü mağduriyeti yaşamış saygıdeğer kadınlarımıza bir çağrım olacak" dedi.

Davutoğlu, Erdoğan'a; "Başörtüsü özgürlüğünü Anayasal ve yasal teklifi tek başına ve kendi içinde tutarlı bir şekilde gündeme getiriniz ve en kısa sürede bütün partilerin tam bir mutabakatı içinde TBMM'den geçirmeyi hedefleyiniz. Alevi vatandaşlarımız hakkında teklifi de ayrı Meclis'e getiriniz. Hep birlikte destek verelim. Bu işin öncülüğünü yapma şerefi size ait olsun" ifadeleriyle seslendi.

Ahmet Davutoğlu'nun başörtüsü hakkında yaptığı basın toplantısının satır başları şöyle oldu:

ERDOĞAN'A BAŞÖRTÜSÜ ÇAĞRISI

Bu yasağın mağduru kadınlar adına sesleniyorum. Bu momentumu kaçırmayın. Siyasi fırsat olarak görüp araçsallaştırırsanız bu tarihi fırsatı kaçırırsınız. Bu imkanı değerlendirmemeniz sebebiyle bu fırsat kaçarsa pusuda bekleyen bu yasakçı zihniyet ileride bir imkan bulup bu yasağı tekrar hortlatırsa bundan zarar görecek nesillerin ağır vebali omuzlarınızda olur.

Başörtüsü özgürlüğünü Anayasal ve yasal teklifi tek başına ve kendi içinde tutarlı bir şekilde gündeme getiriniz ve en kısa sürede bütün partilerin tam bir mutabakatı içinde TBMM'den geçirmeyi hedefleyiniz. Alevi vatandaşlarımız hakkında teklifi de ayrı Meclis'e getiriniz. Hep birlikte destek verelim. Bu işin öncülüğünü yapma şerefi size ait olsun.

DAVUTOĞLU'NDAN KILIÇDAROĞLU VURGUSU

Sayın Kılıçdaroğlu'nu geçmişteki söz ve eylemlerinden mahkum etmeye kalkmanız da inandığımız değerler açısından doğru değildir. Yaşanan tecrübelerden ders alarak tutum ve görüş değiştirmek bir zaaf değil bir erdemdir. Öyle olmasaydı Hz. Mevlana; "Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım" der miydi?

DAVUTOĞLU, ERDOĞAN'DAN RANDEVU TALEP ETTİ

Son yıllarda gördüğüm bütün baskıları, hakaretleri, provokasyonları bir kenara bırakarak ve nefsimi bir kez daha ayaklar altına alarak on yıllarca bu sorunun acısını yaşamış onurlu kızlarımız ve kadınlarımız adına sizden bu konuyu ele almak üzere kamuoyuna açık bir şekilde randevu talebinde bulunuyorum. Hiçbir nefsi ve siyasi çıkar hayatımızı vakfettiğimiz değerlerden önemli değildir.

AKP'Lİ YÖNETİCİLERE ÇAĞRI

Değerli AK Partili yöneticiler sayın cumhurbaşkanına yaptığım çağrı sizler için de geçerlidir. Bu konuşmamı kaleme alırken her biriniz gözümün önünden geçtiniz. Eşlerimizin ve kızlarımızın başörtüsü için omuz omuza mücadele verdiğimiz günleri hatırladım. Son yıllarda yaşadığım derin hayal kırıklıklarını ve ihtilaflarımızı da bir kenara bırakarak geçmişte bu mağduriyeti yaşamış kadınlarımız ve ileride yaşaması muhtemel gelecek nesillerimiz adına sizlerden de istirhamda bulunuyorum. Lütfen sayın cumhurbaşkanına gidiniz ve bu tarihi fırsatı kaçırmamak gerektiğini anlatınız.

FIRSATÇI ÇEVRELER VURGUSU

Alanı gençlik yıllarımızdan bugüne yüreğimizi yakan bu sorunun çözümünü başka konularla ilişkilendirerek sayın cumhurbaşkanına bir siyasi gole çevirme telkininde bulunan makyevelist çevrelere ve anlayışlara bırakmayınız. Bilin ki bu fırsatçı çevreler siyasi çıkar için aynı gölü sizlere ve bizlere atmaktan çekinmeyecektir.

Son dönemde bazı konuları sayın cumhurbaşkanına aktarmakta zorluk yaşadığınızı biliyorum. Ne olur bu kez yüreğinizin sesini dinleyin: Bu sorunun tam bir mutabakatla çözülmesine katkıda bulununuz ki tarihi bir sınavı hep beraber aşabilelim.

DAVUTOĞLU, BAŞÖRTÜSÜ MAĞDURU KADINLARA SESLENDİ

Başörtüsü mağduriyeti yaşamış saygıdeğer kadınlarımız, aziz kardeşlerim bu sorunun gerçek mağduru da, kahramanı da, sahibi de sizlersiniz. Bu konunun siyasi malzeme, gol fırsatı olmadığını da haykırma hakkı öncelikle size aittir. Şu anda bile 28 Şubat döneminde okula devam edemeyen genç kızlarımızla yaptığım dersleri hatırlıyorum. Yıllarca onlarla Bilim ve Sanat Vakfı'nda ders yapmış, acılarını paylaşmış, eksikliklerini kapatmaya çalışmıştım. Bana hoca ünvanı siyasette değil o yıllarda çabalarım dolayısıyla benim iradem dışında verildi. Gelecek nesillerin mağduriyet yaşamaması adına sesinizi yükseltin. Sesinizi yükseltmenizi siyasi partinin genel başkanı değil mağduriyeti içeriden yaşamış bir kardeşiniz olarak talep ediyorum.

"BİR KEZ DAHA İLAN EDİYORUM"

Bu çerçevede atılacak hiçbir adımdan geri durmayacağımı bir kez daha kamuoyumuza ilan ediyorum. Netice ne olursa olsun bütün çabam "Şahit ol ya Rab" diyebilmek içindir.

Kaynak: Gerçek Gündem