700. haftadaki oturma eylemleri İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanan Cumartesi Anneleri’ne bu hafta gerçekleştirkleri eylemle kısmi izin verildi.

Cumartesi Anneleri’nin  Galatasaray meydanında geleneksel oturma eylemi ve açıklama yapmasına yine izin verilmezken, İHD'nin olduğu sokakta açıklama yapılmasına ve gazetecilerin de açıklamayı izlemesine izin verildi.

Gazeteci Evrim Kepenek, yasağın ardından engellemelerle karşılaşan Cumartesi Anneleri’nin İHD sokağında yapılan eylemine izin verildiğini Twitter hesabından paylaştı:

Cumartesi Anneleri bu hafta 709'uncu kez kayıplarının akibetini sormak için bir araya geldi, İçişleri Bakanlığı'nın yasak kararından önce Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı'nda bir araya geliyordu.

Bakanlığın yasak kararının ardından Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'na girmesine izin verilmezken, İHD'nin sokağında gerçekleştirilen eyleme de polis tarafından müdahale ediliyordu.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri’nın 700’üncü oturma eylemi İçişleri Bakanlığı talimatıyla izin verilmemişti.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda 700. kez bir araya gelmek istemişti. Eyleme izin vermeyen polis, kayıp yakınları, milletvekilleri ve gazetecilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etmişti. Müdahalede birçok kişi gözaltına alınmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eyleminin yasaklanmasına ilişkin “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?" diye konuşmuştu.

Cumartesi Anneleri’ne suçlamalarda bulunan Soylu, "Bugün terör örgütleri, bu odaklar eliyle bir başka istismar alanı peşinde koşuyorlar, anne istismarı. Yapılmak istenen çok açıktır. Annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturup, hem teröre bir mağduriyet maskesi giydirmeye çalışıyorlar, hem de toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar” demişti.

Galatasaray Meydanı'nın, 'terör örgütlerinin sözde ortak meşruiyet alanı haline getirilmesine müsaade etmeyeceklerini' söyleyen Soylu, "Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin" ifadelerini kullanmıştı.

Fotoğraf: Arşiv