Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerin ardından, ilçede yapılacak yüksek binalara izolatör veya damper sistemi uygulaması getirilmesini önerdi.

Çetin, şu anda 2018 yılında yapılan Deprem Yönetmeliği’nin yürürlükte olduğunu ve Bakanlığın yeni bir yönetmelik hazırlığında olduğunu aktardı.

Duvar'ın haberine Çetin, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bu önerilerim müteahhitleri de kapsıyor. Kesinlikle sismik izolatör sistemi veya damper sisteminin kullanılması zorunlu olmalı. Bunu teknik elemanlarımızla ve TMMOB ile değerlendireceğiz ve zorunlu hale getireceğiz. Deprem yönetmeliğinde bu hususlar zorunla hale gelmese bile biz, kendimiz bunu zorunlu hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeni inşaatlarda bu sistemlerin inşaat maliyetlerine eklenmesi doğru bir yöntem olacaktır. Ben, kendi adına konuşuyorum; yeni bir daire alacağım zaman su sisteme göre yapılmış daireleri tercih ederim. Müteahhitler de bundan sonra çok katlı binaların satılmasında çok zorlanacaklarının farkındadırlar. İzolatör veya damper sistemleri uygulandığında daha yüksek fiyatlara daire satmaları mümkün olabilecektir.”

'YÜKSEKLİK SINIRI AŞAĞI ÇEKİLMELİ'

Çetin, Adana’daki binaların yükseklik sınırı ile ilgili de görüşlerini aktardı. İlçe belediyelerinin yükseklik sınırına müdahale edemediğini belirten Çetin, "Yakın zamanda Büyükşehir Belediyemiz tarafından 51 metre yükseklik sınırı getirildi. Biz, meclisimizden karar aldırıp bunun daha da aşağı çekilmesi için Büyükşehir Meclisi’ne sunacağız. Bu bazılarının canını acıtabilir ama bunu yapmak zorundayız. Büyükşehir Meclisi’mizle birlikte bu kararı almak zorundayız" diye konuştu.