Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı Heyet Başkanı Therese Rytter, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşülüp görüşülmediğine dair soruya yine kaçamak yanıt verdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, ziyarete dair 4 Ekim’de de net konuşmayan Rytter bu kez, "Ziyaret vesilesiyle heyet, hâlihazırda İmralı’da tutulan dört tutuklunun tümüne yapılan muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne de gitmiştir. Bu bağlamda, tutuklulara sunulan toplumsal faaliyetlere ve onların dış dünyayla olan bağlantılarına özel olarak dikkat edilmiştir" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

CPT, 20-29 Eylül tarihli Türkiye ziyaretine dair 3 Ekim’de yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin de yer aldığını duyurmuştu. 4 Ekim’de Mezopotamya Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Therese Rytter, “Türkiye'deki tüm mahkumları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak" demişti.

CPT ‘prosedür gereği' diyerek yapılan görüşme ve durumlarla ilgili bilgi vermemişti. CPT ile görüşen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarına da bilgi akışı olmadı. CPT’nin bu tutumu tepkiye neden oldu.

Öcalan'ın müdafiliğini yürüten Asrın Hukuk Bürosu, 29 Kasım’da “CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz” açıklaması yapmıştı.

Öcalan ile ilgili çok sayıda duyum ve iddianın ortaya atıldığını söyleyen avukatları görüşmelerin bir an önce yapılması gerektiğini söylemişti. “Ne tür duyumlar alıyorsunuz?” sorusuna avukatlar şu yanıtı vermişti:

“Duyumların bize gelmesi son derece normal. Çünkü 23 yıldır Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapıyoruz. Bunun önüne geçilebilmesi için tecridin ortadan kaldırılması gerekiyor. Aslında devlet bu spekülasyonlara zemin hazırlıyor. Sağlıklı bilgi alınamayınca komplo teorileri üretiliyor. Neredeyse ayda bir bize ‘İmralı’da devlet ile Abdullah Öcalan görüşüyor’ duyumları geliyor. Ancak biz bunu teyit edemiyoruz çünkü Öcalan ile görüşemiyoruz. Buna benzer çok sayıda duyum geliyor bize.”