Hükûmet yanlısı bir blog yazarının geçtiğimiz çarşamba günü yazdığı bir yazıya göre, iki aydır gözlerden ırak bir şekilde yaşayan, Küba'nın eski lideri Fidel Castro turp gibi. Hatta Venezuela Başkanı Hugo Chavez ile birlikte bir kitap üzerinde çalışıyorlar.

 

Resmi makamlardan gelen bilgileri ve görüşleri yayınlamasıyla bilinen Yohandry Fontana, 13 Ağustos günü 86 yaşına giren Castro'nun ciddi şekilde hasta olduğu dedikodularını çıkaran Barselona temelli bir bloga ve diğer sosyal medya sitelerine ateş püskürüp, onlara ve “CIA'in yaratıcı veletlerine” bazı “kötü haberleri” olduğunu söyledi.

 

Fontana, “Fidel Castro şu anda Hugo Chavez ile birlikte bir kitap yazıyor ve bu kitap çok yakında çıkacak” dedi.

 

“Bu bilgiyi doğrulayan kaynak, Devrim Lideri'nin, Wikileaks web sitesinin kurucusu Julian Assange'ın olayında Ekvator'un takındığı tavrı ve attığı adımları da yakından takip ettiğini ve kendisini ilgilendiren, ulusal ya da uluslararası diğer gündemleri de kaçırmadığını söyledi” diye de ekledi.

 

En son 19 Haziran'da görünen Castro, Küba devlet basınında yayınlanan kısa makalelerinin -ya da “yansımalarının”- sonuncusunu yazmıştı.

 

Gözle görülür bir şekilde ortaya son çıkışı da, 28 Mart'ta komünist adasını kısa bir süreliğine ziyaret eden Papa Benedikt ile görüşmek için Havana'daki Vatikan Konsolosluğu'na gidişi olmuştu.

 

Gözlemciler, Castro'nun kamburlaştığını ve yürümekte zorluk çektiği için kendisine yardımcı olacak birine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 

1959 yılındaki devrimde Küba'nın kontrolünü ele geçiren ve ülkeyi 49 yıldır yöneten devlet adamının sağlığı uzun süreden beri gittikçe kötüleşiyordu ve daha önceleri fark edilmeyen bir bağırsak rahatsızlığı sebebiyle 2006 yılının Temmuz ayında acil olarak ameliyata alındı.

 

Yaşını ve sağlığını göz önünde bulundurarak, 2008 Şubat'ında başkanlıktan ayrılan Fidel, görevi kardeşi Raul Castro'ya devretti.

 

O zamandan beri git gide daha seyrek görünmeye başlayan Fidel Castro, her seferinde sağlığı hakkında spekülasyonlar yaratıyor, ama sonra yeniden ortaya çıkıp, bir kitap üzerinde çalışıyor ya da bir araştırma yürütüyor olduğunu söylüyordu.

 

Castro'nun en yakın müttefiklerinden biri olan, Küba'nın en hayırsever adamı Chavez, 13 Ağustos günü Twitter üzerinden yayınladığı doğum günü mesajında, arkadaşının zihinsel olarak ne kadar formda olduğuna dikkat çekti.

 

“Enerjisi ve zekası insanı şaşırtıyor. İrade ve devrimi muhafaza etmek açısından hepimiz için gerçek bir ilham kaynağı. Çok yaşa Fidel!!” şeklinde tweetledi.

 

Chavez, üzerinde çalıştıkları söylenen kitap hakkında hiçbir şey söylemedi.

 

Tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları yüzünden İsveç'e suçlu olarak iade edilme riskiyle karşı karşıya kalan Assange, Londra'daki Ekvator konsolosluğuna sığındı ve ülkenin solcu hükümeti tarafından himayeye alındı.

 

Konsolosluğa girip, Assange'ı zorla alabileceklerine dair üstü kapalı bir tehdit yayınlayan İngiliz hükümeti, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın şimşeklerini üzerine çekti.

 

Correa, Assange'ın İsveç'ten ABD'ye teslim edilerek, ABD devlet sırlarını Wikileaks üzerinden yayınlamak suçlamasıyla yargılanmasından endişeleniyor. (Reuters / Sabit Fikir)