Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İdlib meselesinin gündeme alınması ve gerekli adımların tespiti için genel görüşme yapılması için Meclis’e öneri sundu.

Önergenin gerekçesinde, Türkü Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve Suriye ordusunun her an sıcak çatışmaya girebileceği belirtilerek, “Sahadaki gelişmelerin hızı, İdlib'deki askerlerimizin can güvenlikleri meselesinin aciliyeti ve uluslararası hukuka uygun olarak acil tedbir alma zorunluluğu TBMM'nin olaya süratle dahlini gerekli kılmaktadır” denildi.

‘DİPLOMATİK SKANDAL’

Önerge üzerine kürsüde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İdlib’in AKP’nin iç sorunu olmadığını belirtti. Altay, “Türkiye’nin İdlib’deki gözetme kulesindeki askerlerimizin can güvenliğinden endişe ediyoruz dedik. Siz ‘her şey yolunda’ dediniz. Sınır güvenliği diyorsunuz. Kim var İdlib’te? Orada PKK, YPG yok. Orada onlarca cihatçı örgüt var. Bir taraftan Suriye  merkezi yönetimi ‘burası benim’ diyor, hükümet Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu söylüyor. İdlib’te Suriye ile çatışma noktasına geldiniz. Bu diplomatik skandaldır. Sonuç olarak askerimiz şehit oluyor. Askerimizi helikopter ile bile alamıyoruz. Bu Meclis daha fazla bunu seyredemez. Eğer seyrederse Türkiye’nin bütün yetkilerini yürütmeye vermiş olur” dedi.  

Altay’ın konuşması sırasında AKP sıralarından sesler yükseldi.

Önerge üzerine söz alan İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, CHP’nin önerisine destek verdiklerini belirtti. Erozan,  Türkiye’nin İdlib için söylediklerini yerine getirmediğini belirterek, “Kaybedilen şehitleri sorgulamak bu Meclis’in en büyük görevidir” diye konuştu.

HDP: TEZKEREYE HAYIR DERKEN BUNLARI ÖNGÖRÜYORDUK

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise önergeyi desteklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Ekim ayında bu çatı altında biz HDP olarak Suriye meselesi, tezkere konusuna hayır derken, bugünü öngörüyorduk. Bunları dile getirdiğimizde, çatışma yerine barış dediğimizde kıyamet kopuyor. Dediklerimiz birebir çıkıyor. Türkiye Suriye meselesinde ciddi bir felaket ile karşı karşıya. Neredeyse Kürt anasını görmesin diye dünyanın her yerinde böyle bir süreçle karşı karşıya kalıyoruz. İdlib dediğimiz yer cihatçı örgütlerin yuvalandığı bir yer. Bunları koruyanın kim olduğunu biliyoruz.”

Genel Kurul’da oylamaya sunulan öneri AKP-MHP oylarıyla reddedildi.