CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AKP’nin 2018 seçim beyannamesinde yer alan "imar barışı" düzenlemelerine ilişkin açıklamada bulundu.

Beyannamede, imarsız ya da imara uygun yapılmamış binalara yapı kayıt belgesi verileceğinin yazdığını aktaran Başarır, "Aslında felaket seçim beyannamesinde yazılmış. Ne yazık ki Hatay’da 56 bin 464, Kahramanmaraş’ta 39 bin 58, Malatya’da 22 bin 299 yapı kayıt belgesi verilmiş. Seçim beyannamesinde utanmadan sıkılmadan bunu belirtmişler" dedi

AKP iktidarında toplamda 8 kere "imar affı" getirdiğini ifade eden Başarır, “AKP’nin 2018 seçim beyannamesinin imar başlıklı bölümünü tüm vatandaşlarımızın okumasını rica ediyorum. İmar barışında ne diyor bakalım? 'Yapı kayıt belgesiyle imar barışını sağlayacağız' diyorlar. Devamında da 'İmarsız ya da imara uygun yapılmamış binalara yapı kayıt belgesi vereceğiz' diyor” ifadelerini kullandı.

"BİNANIN DEPREME UYGUNLUĞUNA BAKMADILAR"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanına Elâzığ depreminden sonra yapı kayıt belgesiyle ilgili sorular sorduklarını belirten CHP’li Başarır, "Yapı kayıt belgesi verirken binaların depreme dayanıklı olup olmadığını incelediniz mi, dedik. Bakan, bize vermiş olduğu cevapta 'Böyle bir şey aramadık, böyle bir kayıt sistemimiz yok' dedi. Yani imar barışından dolayı yapı kayıt belgesi verirken o binanın depreme uygunluğuna bakmamışlar” diye konuştu.

"İmar barışına" konu olmayacak yapıların kanunda açıkça düzenlenmediğini ifade eden Başarır, “Biz 'En azından afet riski bulunan konutlara imar barışı getirmeyin' dedik ama dinlemediler. Buradan anlıyoruz ki afet riski taşıyan konutları da imar barışı kapsamına aldılar ve bu konutlara da yapı kayıt belgesi verdiler. Depreme yönelik bütün sorumluluğu da yapı malikine yüklediler ve kendilerini aklamaya çalıştılar. Bakın bugün durum bu haldeyken Bakan hâlâ bu koltukta oturuyor. Ne yazık, on binlerce yurttaşımız vefat etti, on binlerce binamız yıkıldı ama sadece 2 istifamız var Türkiye’de. Sadece 2 sunucu istifa etti. Bakan bana vermiş olduğu bu cevaptan utanmıyorsa benim söyleyecek hiçbir şeyim yok” dedi.

Kaynak: Evrensel