TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 15 Temmuz sonrası cezaevlerinde işkence iddialarının araştırılması için yaptıkları başvuruya yanıt verilmediğini söyledi.

Ağbaba bu konuda yaptıkları başvuruya TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu tarafından 17 gündür yanıt verilmediğini söyledi.

Yeni bir başvuru hazırlığında olduklarını belirten Agbaba, yine yanıt alamazlarsa CHP Cezaevi Komisyonu’nun harekete geçeceğini söyledi.

‘ÇIPLAK ARAMA İLK SIRADA’

Ağbaba, cezaevlerinden kendilerine onlarca şikayet mektubu geldiğini ‘çıplak arama’ ve ‘kötü muamele’ iddialarının ilk sıralarda olduğunu söyledi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun bir an önce inceleme yapması gerektiğini söyleyen Ağbaba, bu yönde adım görmedikleri için CHP olarak hareket etmeyi planladıklarını ifade etti.

“Şikayetler darbeci olduğu iddia edilen askerlerden mi geliyor” sorusuna Ağbaba, “Onlardan gelen bir şey yok. Diğer siyasi mahkumlardan var” yanıtı verdi.

12 AĞUSTOS TARİHLİ BAŞVURU

CHP’nin TBMM İnsan Hakları Komisyonu iyeleri Şenal Sarıhan, Zeynep Altıok, Gamze Akkuş İlgezdi, Veli Ağbaba, Mahmut Tanal, Fikri Sağlar imzasıyla 12 Ağustos tarihinde AK Partili Mustafa Yeneroğlu’nun başkanı olduğu komisyona yaptığı başvuru metni şöyle.

ADALET BAKANLIĞI VERİLERİ

“Ülkemizin 15 Temmuz günü yaşadığı hain darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olma suçlaması ile 16 bine yakın kişi tutuklanmış, 6 bine yakın kişi de gözaltına alınmıştır. Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar ve tarafımıza ilettiği verilere göre, 15 Temmuz öncesinde dahi cezaevleri kapasitesi çoktan aşmış ve bu durum bizlerce de birçok raporla tespit edilmiştir.

Ziyaret ettiğimiz cezaevlerinde gördüğümüz üzere de tutuklu ve hükümlüler yataklarda nöbetleşe uyumakta, yerlerde, tuvalet önlerinde, kütüphane köşelerinde yatmak durumunda kalmaktadır.

Darbe girişiminin ardından cezaevlerinde daha da artan mahpus sayısı ve yönetimlerin keyfi tutumları neticesinde cezaevi koşulları çok daha ağırlaşmıştır.

15 TEMMUZ TUTUKLAMALARI

15 Temmuz sonrası on binleri bulan yeni tutuklularla cezaevlerinde insan hakkı ihlalleri katlanarak artmaktadır. Doluluk sorununun çözümü için sevk yöntemine başvurulmuş ancak mahpuslar için bu durum adeta bir sürgüne dönmüştür. Mahpuslar ülkenin bir ucundan diğer ucuna gönderilerek ailelerinden uzaklaştırılmıştır.

HAK İHLALİ İDDİALARI İDDİALARI

Darbe girişimi ardından Türkiye’nin dört bir yanındaki cezaevlerinden işkence ve kötü muamele şikayetleri gerek tarafımıza iletilmekte gerekse de medyada yer almaktadır. Cezaevlerinde darbe girişimi öncesinde de çok ciddi bir hak ihlali olan ve çoğu cezaevinde karşılaştığımız çıplak arama, kitap yasağı, muhalif yayınlara ulaşma engeli, temizlik malzemelerinin verilmemesi, havalandırma süresinin kısıtlanması, tedaviye ulaşmanın engellenmesi, görüş engeli gibi uygulamalar olağan bir hal almıştır.

CEZAEVLERİNE ZİYARET TALEBİ

Tüm bu nedenlerle, 15 Temmuz darbe girişimi ardından cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması, sürgüne dönen sevklerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, yaşanan aşırı yoğunluk ve artan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması amacı ile Komisyonun heyetler oluşturarak ivedilikle şikayetlerin yoğunlaştığı cezaevlerine ziyaretlerde bulunması hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz.”

(Kaynak: Gazete Duvar)