CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 130 kişi hakkında 3 ay içerisinde yurda dönmemeleri durumunda vatandaşlıktan çıkarılma kararını değerlendirdi.

İçişleri Bakanalığı’nın bu karar ile Fethullah Gülen'in iade edilmesinin engellenmeye çalışıldığını savunan Altay, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fethullah Gülen'in iadesini istemediğini öne sürdü.

Altay, “ Vatandaşlıktan çıkarmak insana verilebilecek en büyük cezadır. Siz Gülen'in iadesini engellemek için bulacağınız en iyi çözümü buldunuz. Gülen'in iadesi ancak böyle engellenirdi” dedi.

İçişleri Bakanlığı, 130 kişinin vatandaşlıktan çıkarılması için Resmi Gazete'de ilan yayınladı. Bu kişiler arasında Fethullah Gülen ile HDP'li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer de bulunuyor. Bu kişiler, bugünden itibaren 3 ay içinde Türkiye'ye dönmezse Türk vatandaşlığından çıkarılacak.

ALTAY: HÜKÜMET MİLLETİN AKLIYLA DALGA GEÇMEKTEDİR

Meclis Genel Kurulu’nda basın toplantısı düzenleyen Altay, şöyle konuştu:

"AK Parti hükümeti milletin aklıyla dalga geçmektedir. Vatandaşlıktan çıkarmak insana verilebilecek en büyük cezadır. Siz Gülen'in iadesini engellemek için bulacağınız en iyi çözümü buldunuz. Gülen'in iadesi ancak böyle engellenirdi. Gülen'in iadesini bu hükümet, Erdoğan istemiyor. Hakikaten istiyor olsa böyle bir duyuru ilanı çıkarılmaz. Bu iş 'Ben seni vatandaşlıktan çıkaracağım, işine bak benden uzak dur' demek. AK Parti Gülen'den hesap sormak zorunda. Kendi içindeki darbecilerden de hesap sormak zorunda" dedi.

ÖZDAĞ: LİSTENİN DÖRDÜNCÜ SIRASINDAKİ İSİM 2016'DA ÖLDÜRÜLMÜŞ

Bağımsız Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, mecliste düzenlediği basın toplantısında, listenin dördüncü sırasında yer alan ismin 2016'da öldürüldüğünü kaydetti:

"Listede dördüncü sırada adı yer alan Haydar Kırkan. Haydar Kırkan'ın ilk kod adı Ebu Başir El Turki. 2007'de hakkında tutuklama kararı çıkmış. 2008'de mahkemeye gitmiş ifade vermiş. El Kaide ile ilişkisi yok diyerek serbest bırakılmış. Sonra Afganistan'a gitmiş. 2011 sonrasında Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmiş. Yeni kod adı Ebu Kuteybe el Turki. Ağustos 2016'da IŞİD'den arananlar listesine alınmış. 17 Ekim 2016'da İblid'de Amerikalılar tarafından öldürülmüş. Siz şimdi vatandaşlıktan çıkarıyorsunuz. Biraz geç kaldınız vatandaşlıktan çıkarmakta."

ÖZDAĞ: TERÖRLE MÜCADELEYİ ZORA SOKABİLECEK BİR ADIM

Özdağ, İç İşleri Bakanlığı'nın vatandaşlıktan çıkarma kararını 'yanlış ve etkisiz bir adım' olarak yorumladı: "Vatandaşlıktan çıkarmayı yanlış ve etkisiz bir adım buluyorum. Aslında Türkiye'yi terörle mücadelede zora sokabilecek bir adım olarak ülkemize karşı kullanılabilir."

(Kaynak: Sputnik)