CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem nedeniyle yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan yurttaşlar için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin kullanılabileceğini, bunun için anayasanın değiştirilebileceğini söyledi.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koordinatör başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrası göç etmek zorunda kalan seçmenler için yeni bir öneriyi gündeme getirdi. 

Buna göre göç eden seçmenler Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan edeceği seçmen kütükleriyle, seçim tarihinden iki hafta veya bir ay öncesinden itibaren bulundukları yerdeki il ve ilçe seçim kurulunun belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy verebilecek.

Toprak, bunun uygulanması için seçim yasasında gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini, Anayasaya da uzlaşı ile geçici bir madde konabileceğini, böylece değişikliğin üzerinden bir yıl geçmeden yürürlüğe girebileceğini belirtti.

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasının önünde bürokratik zorluklar olduğunu söyleyen Toprak, "Mayısta seçimin yapılma şartları ortadan kalktı. Haziranda bu iş olabilir. Çünkü baktığınızda dört tane ilde büyük göç var." dedi.

Yardımların nereye nasıl harcandığının şeffaf biçimde paylaşılmasını isteyen Toprak devamında "Sonra biz yasayı ve anayasayı değiştiririz. Anayasaya bir geçici madde koyarız, seçim yasasındaki değişikliğin bir defalık hemen uygulanmasını sağlarız. Yasada da nerede oy kullanırsa kullansın bunun Hatay’a yazılacağını ekleriz. Bunun için kütüklerin değişmesine bile gerek yok. Bu seçmenler için farklı sandıklar kurulur, gerekirse 15 gün hatta bir ay öncesinden oy verme işlemleri başlar. Tıpkı yurt dışı seçmenlerde olduğu gibi ve iki yerde birden oy kullanmayacağı bir sistem de kurulur. Bunun için müşahit bulundurma hakkı olan her partinin temsilcisinin olacağı bir kurul oluşturulur ve durumu yakından takip eder. Süreç şeffaf ve açık bir biçimde yürütülürse biz destek vereceğiz, parlamentoda da gerekli desteği veririz. Ama her şeyden önce şeffaflık olması gerekiyor." diye belirtti.