Rusya'nın St. Petersburg şehri Primorski Bölge Mahkemesi, bugün görülen davada 19 Eylül'den bu yana tutuklu olan Greenpeace üyesi Türk eylemci Gizem Akhan'ın 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Kefaletin hesaba yatırılmasının ardından Gizem, Türkiye'ye dönebilecek ve tutuksuz olarak yargılanma süreci devam edecek.

HAKSIZLIĞI KABULLENMEK ÇOK ZORDU

Mahkeme sırasında basın mensuplarına kısa açıklamada bulunan Gizem, kötü şartlarda kaldığını söyledi. Gizem, 'En yakın zamanda görüşmek üzere. O kadar bir kaç cümleyle anlatılabilecek gibi değil ki. Bu yoğunlukla toparlamak zor. Destekler sayesinde iyiydim, güçlüydüm. Moralim hep ama tabi ki kolay değil yani.

Özgürlüğümün alınmış olması, irademizle bir yerden bir yere adım atamamak çok zordu. Tabiî ki fiziksel koşullardan çok kaldığımız hücre bilmem ne değil sorun olan. Onlar da iyi değildi ama içinde bulunduğumuz o haksızlık ve kabullenememe çok zordu. Ama dışarıdaki desteklerle iyiyim' ifadelerini kullandı.

RUSYA’DA EYLEMCİLER NEDEN TUTUKLANDI?

Rusya sınır polisi, Greenpeace’in 28 eylemcisi ve 2 gazeteciyi 18 Eylül’de tutukladı. Aralarında, staj için Greenpeace gemisinde bulunan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencisi olan Gizem Akhan da vardı. Eylemciler, Gazprom’a ait Prirazlomnaya platformuna tırmandıkları için “korsanlık”tan tutun “Kuzey Denizi’ne ve platforma zarar vermeye” 15 yıl hapisle sonuçlanabilecek pek çok suçlamayla karşı karşıya kaldı.