Trabzon'un Çaykara İlçesi’nde Balkondu Deresi üzerindeki hidroelektrik santralinin (HES) regülatöründen yükleme havuzuna su taşıyan iletim tünellerindeki beton kanallar, basıncına dayanamayarak patladı. Ölen ve yaralananın olmadığı olayda çevredeki tarlaları su bastı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Çaykara’da toplam 36 HES projesi ile gündeme gelen Solaklı Vadisi’nin yan kollarından olan Balkondu ve Divren Dereleri üzerinde inşaatı tamamlanarak deneme üretimi aşamasına gelen Balkondu-1 HES projesinin su iletim tünellerinde su taşkını meydana geldiğini açıkladı.

Balkondu Deresi üzerindeki regülatörden, santralin yükleme havuzuna su taşıyan 3.5 metre çapında ve 3.5 kilometre uzunluğundaki su iletim tünelinin, yaklaşık 1.5 kilometrelik bölümündeki beton kanallarının, suyun basıncına dayanamayarak önceki gece geç saatlerde patladığını belirten Şan şöyle dedi:

'Patlama nedeniyle Uzuntarla köyünün içerisinden geçen ırmak taştı. 4 ev ile enerji nakil hatları, bunlara bağlı trafolar ile ekili tarlalar zarar gördü. Taşkın nedeniyle oluşan toprak kaymaları sonucu köy yolunun yanı sıra, köyün 3 mahallesinin yolu ve yayla yolunda da çökmeler oldu.'

DAHA ÖNCE DE ÇÖKME YAŞANMIŞTI

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan da, bölgede çok ciddi bir felaket yaşanmasına ramak kaldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

'Karadeniz’de HES patlaması yaşanıyordu! Ne yazık ki bu patlama gerçeğe döndü. HES’lerin doğal yaşam alanlarımıza verdiği zararların bir başka canlı örneğini daha yaşadık. Can kaybı olmaması sevindirici. Artık bir an önce, benzeri şekilde felaket ve katliamlar yaşanmadan HES projeleri durdurulmalı, üretim lisansları ve su kullanım anlaşmaları iptal edilmelidir.

Bilindiği gibi daha önce de Artvin’de yapımı tamamlanan ve deneme aşamasına gelen Erenler HES projesinin su iletim kanallarında çökme meydana gelmiş ve bölgede geniş çaplı hasara neden olmuştu. Giresun’da ise yapım çalışması devam eden bir başka HES projesinde inşaat kalıpları çökmüş ve 5 kişi yaralanmıştı.' (Haberler.com)