Artvin'in Murgul İlçesi'nde siyanüre karşı uzun süredir mücadelelerini sürdüren Murgullular şirket yönetimine geri adım attırdı.

Murgul Siyanür'e Hayır Platformu, haberi Facebook hesabından paylaştığı şu notla duyurdu: “Ve Cengiz İnşaat Murgul'da Siyanür Tesisi kurmayacağına dair protokolu imzalamıştır .Emeği geçen herkese minnettarız.”

Murgul Siyanüre Hayır Platformu'ndan Murat Yılmazer, Yurt gazetesine yaptığı açıklamada, kendilerine şirketin bu tesisi yapmayacağına dair noter onaylı yazının ulaştığını ve aynı zamanda Çevre ve Şehirclik Bakanlığı'na gönderilen ÇED Raporu başvurusunun da geri çekildiğini söyledi.

'ARTIK KUTLAMA YAPILACAK’            

Yılmazer, sürecin kolay geçmediğini belirterek şunları söyledi: “Küçük bir kasaba düşünün. Burada iki defa yürüyüş gerçekleştirdik. Her ikisinde de esnaf kepenk kapattı, veliler çocuklarını okula göndermedi. Halkta birlik vardı. Bunun öncesinde insanları bilinçlendirmek için çalışmalar yaptık. Buraya profesörler getirdik. O toplantılarda insanlar salonlara sığmadı. 6 Ekim'de kamuoyu oluşturmak amacıyla bir konser ve miting programı düzenlemiştik. Artık bu etkinlik, kazandığımız zaferin kutlaması şeklinde olacak”

‘900 İŞÇİ DE SİYANİRE KARŞIYDI VE AÇ KALMAYA RAZIYDILAR’

Bu süreçte şirketten yetkili, açık isimli, noter onaylı bir yazılı kağıt ve ÇED başvurusunun geri çekilmesini istediklerini belirten Yılmazer, kazanılan mücadelede işçilerin de dik durmasının önemli olduğunu söyledi. Yılmazer, “900 işçi de siyanüre karşıydı ve aç kalmaya razılardı” dedi.

Şirketin, Artvin Cerrahtepe ve Ordu Fatsa'daki altın arama çalışmalarıyla da bağlantılı olduğuna dikkat çeken Yılmazer, “Oralarda çıkartılan altının burada işleneceğini öğrendik. Burası bozulunca, oralar da bozulacak diye tahmin ediyorum” dedi. (Yurt)