Can Memiş / Demokrat Haber

Halkların Demokratik Kongresi Trakya Meclisi tarafından Lüleburgaz'da 10 Şubat’ta yapılması planlanan Ekoloji Kurultayı CHP’lilerin engellemeleri nedeniyle ertelendiği iddia edildi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve CHP'lilerin BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de katılımından ötürü Kurultay'a yönelik yaptıkları olumsuz propagandanın, Kurultay'ın yapılacağı salonun engellenmesine dek uzanarak toplantının formatına uygun bir biçimde yapılma olanağını imkansız hale getirdiği dile getirildi.

Ekoloji Kurultayı katılımcılarına, ekoloji mücadelelerine, çağrıcı kurumlara yönelik baskılarla adeta cadı avına çıkıldığını savunan Çorlu Ergene İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada Kurultay'ın ileri bir tarihte Çorlu'da düzenleneceği belirtilerek şunlar dile getirildi:

10 Şubat 2013, Pazar günü Kırklareli Lüleburgaz’da Ergene İnsiyatifi’nin de çağrıcısı ve örgütleyicisi olduğu EKOLOJİ KURULTAYI, kurultayı düzenleyen örgüt ve bireylere karşı yürütülen karşı kampanya yüzünden yapılamaz duruma getirilmiştir.

Yaklaşık bir aylık ön hazırlık sürecinden sonra ortaya çıkan kurultay çalışması; bölgemizde yaşanan büyük ekolojik felaketlere karşı oluşan muhalefeti birleştirmeyi amaçlayan, bölgemizdeki ekoloji mücadelesi yürüten grup ve bireyleri bir araya getirmeyi hedefleyen çağrısıyla umduğumuzdan yoğun ilgi görmüştü. Kurultayın hazırlık aşamasında birçok bilim insanı ve ekoloji aktivisti ile ilişkiler kurulmuş, kurultay en geniş toplumsal muhalefetin kendisini ifade edebileceği bir noktaya doğru gelmişti. Görüşmeler yürütülürken ekoloji mücadelesinde sözü olan herkese açık olmayı hedefleyen hazırlık komitesinin temas kurduğu CHP Milletvekilleri Sayın Melda Onur, Emre KÖPRÜLÜ ve BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in de kurultaya katılmaları gündeme gelmişti. Karşılıklı yürütülen görüşmeler sonucu kurultay çağrısı hazırlanmış, tüm katılımcıların bilgisi dâhilinde kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Kurultay çağrılarının çıkmasından sonra hiç öngörülmeyen gelişmeler yaşanmaya başlanmışdı. Başını kendilerini sadece konuk olarak davet etmekle sınırlı bir ilişkimiz olan CHP Lüleburgaz İlçe örgütünün çektiği bir grup bütün varını yoğunu harcayarak kurultayın yapılmaması için bir kampanya yürütmeye başladı. Bölgemiz milletvekili olan ve şu an TBMM’de Çevre Komisyonu üyesi olan sayın Emre Köprülü yerel basına, tüm karşılıklı bilgilendirme ve davet görüşmelerini yaşanmamış sayarak kendi adının kullanıldığı, haberdar olmadığı gibi tuhaf bir beyanat vermiştir. CHP Lüleburgaz İlçe örgütü başkanı ise kendilerinin hiçbir biçimde düzenleyici olmadığı, bu anlamda hiçbir görüşmenin yapılmadığını bile bile yerel basında ”biz düzenleyici değiliz” ifadelerini kullanmış, bununla yetinmeyerek kurultaya katılma kararı veren kişilere ulaşarak, katılmamaları yönünde çalışmalar yürütmüştür. Son iki güne kadar kurultay düzenleyicilerinden Tüm Köy-Sen sendikasının tuttuğu belediye tiyatro salonu konusunda dahi baskılar yapılarak salonun verilmesi engellenmeye çalışılmıştır. Kurultay katılımcılarından olan sayın Melda Onur’un çeşitli mekanizmalar üzerinden baskılanarak katılımı engellenmiş fakat buna rağmen sayın Onur basına verdiği beyanatla yürütülen kampanyanın ne kadar temelsiz olduğunu ortaya koymuştur. Hakkında isminin bilgisi dışında yazıldığı iddiasının doğru olmadığını, kurultaya kendi bilgisi dâhilinde katılacağını, katılımcıların kimliklerini bildiğini ve kendisine yönelik baskıdan dolayı vazgeçmek zorunda kaldığını belirtmiştir.

Bu zihniyetin yerel basındaki uzantıları günlerce süren tek taraflı propaganda faaliyetiyle kurultay ve düzenleyenler hakkında tek taraflı kampanyalar yürütmüştür. Kendileriyle yüz yüze görüşülen yerel gazete Görünüm bu kampanyanın başını çekerken, kurultayla ve düzenleyici kurumlarla hiçbir biçimde teması dahi olmayan bir takım ulusalcı-faşist grupların sözcülerinin aklı ve mantığı zorlayan sözlerini manşete taşımakta hiçbir beis görmemiştir. Dahası kendileriyle yapılan görüşmede belediye salonunda yaşanan sıkıntılar yüzünden salondan kendimizin vazgeçtiği, bunun yerine Petrol-İş sendikası Trakya şubesi salonunda etkinliği yapacağımız bilgisini, habercilik mantığını zorlayan bir yaklaşımla adeta hedef haline getirerek manşetten “Kurultay Petrol-İş’de yapılacak” diye hedef göstermiş, bunun ardından da adı geçen sendikaya yönelik yapılan yoğun baskılar sonucu sendika yönetimi geri adım atarak salon tahsisinden vazgeçmişlerdir. Aynı gazete yaptıklarını yeterli görmeyerek bir köşe yazarının eliyle kurultayı düzenleyen tüm kurum ve bireyleri hedef gösteren, yalanlar ve iftiralarla dolu bir yazı kaleme almış, tek yanlı kara propaganda yapılmıştır.

Gelinen aşamada bilim insanları, ekoloji aktivistlerinin ve milletvekili sayın Sebahat Tuncel’in katılacağı kurultay adeta fiili yasağa maruz kalarak engellenmiştir. Yaşanan süreç sonucunda kurultayı düzenleyen örgütlerin ortak kararıyla etkinliğimiz ileri bir tarihe kadar ertelenmek durumunda kalınmıştır.

Kurultayın yapılmaması, yapılamaması ulusalcı-faşist cenahın yürüttüğü karşı kampanyanın başarısından çok demokrasi mücadelesine yönelik bir saldırı, demokrasi güçlerine karşı yürütülen saldırganlıktır. Biz kurultay iradesinin ardında duran örgüt ve gruplar olarak önümüzdeki dönemde belirlediğimiz hedef ve amaçlarla yaşamı ve doğayı savunma mücadelesini yürüteceğimizi, kurultayımızı da uygun koşul ve zeminde örgütleyeceğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. "