BERLİN / ANF

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında sürdürülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın Avrupa’da genetiği değiştirilmiş tarımsal ürünlerin önünü açmasından korkuluyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in politikaları da, biyo-ekonomi için hazırlanan strateji belgesinin de sektörde aktif olan büyük şirketlerin çıkarları için şekillendiriliyor.

Alman ekonomi gazetecisi ve ‘Biyo-Ekonomi: Yanlış Yol‘ adlı kitabın yazarlarından Anita Krätzer, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin şimdiye kadar yasak olan birçok tarımsal ürünün Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine girişinin önünün açılacağı uyarısı yaptı. Krätzer, Der Spiegel dergisinde yayınlanan yazısında, “AB ile büyük sanayi temsilcileri arasında gizli olarak sürdürülen ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın Başbakan Angela Merkel tarafından Asya ülkelerini kapsamasını istemesi kamuoyunu alarma geçirdi. Olası bir anlaşma burada (Almanya) geçerli olan kanunları ve standartları geçersiz kılacak ve şimdiye kadar yasak olan genetiği değiştirilmiş mısır ve klonlanmış etler gibi birçok ürünün de ithal edilmesini beraberinde getirecek” dedi.

EKOLOJİK TARIMIN SONU GELECEK!

Anita Krätzer, AB Tarım Bakanları’nın Pioneer 1507 adlı genetiği değiştirilmiş mısır türünün serbest bırakılmasına yönelik oylamada çekimser kalmasının da Alman kamuoyundaki kaygıları arttırdığını dile getirdi. Krätzer, AB’nin aldığı kararla gen-mısır olarak da bilinen bu mısır türlerinin artık Almanya’ya da rahatlıkla ithal edileceğini kaydederken, bunun genetik tekniği kullanılmayan ekolojik tarımın da sonu anlamına geldiğinin altını çizdi.

Almanya’nın 2,4 milyar eurolu bütçe ayırdığı Ulusal Biyo-Ekonomi 2030 Araştırma Stratejisi’nin tek yanlı olduğunu savunan Krätzer, farklı bitkilerin genlerinin karıştırılmasıyla elde edilen transgenetik bitkilerin stratejide fazlasıyla yer almasını eleştirdi. Krätzer, strateji belgesinin transgenetik bitkilerin risklerine değinmediğine de dikkat çekti.

BÜYÜK ŞİRKETLERE ENGEL OLAN KANUN VE STANDARTLAR YOK EDİLİYOR

Biyo-Ekonomi: Yanlış Yol adlı kitabın yazarı olan Anita Krätzer, hükümetin konu ile ilgili kurduğu çalışma grubunda yer alan kimi şirketlere de işaret ediyor. Krätzer, Çalışma grubunda yer alan Andreas Büchting’in KWS Saat AG adlı genetiği değiştirilmiş tohum satışı yapan şirkete çalışıyor olmasının da konuya ilişkin şüpheleri arttırdığına değindi. Yine Bayer, BASF, Merck ve K+S gibi büyük şirketlerin konu ile ilgili hükümet nezdinde büyük bir lobi faaliyeti yürüttükleri de yazarın dikkatinden kaçmayan bir diğer önemli detay.

Alman gazeteci, Çalışma Grubu’nda yer alan şirket ve araştırma kurumlarının temsilcilerinin bizzat kendi çıkarlarına göre hareket ettiklerini ve tartışmalı tarımsal ürünlerin ekimi ve pazarlanmasının önündeki yasal engelleri kaldırma yönünde tavsiyelerde bulunduklarını da söyledi. Krätzer’e göre hedef, mevcut kanun ve standartları insan sağlığı, ekoloji ve diğer öncelikleri gözardı eden daha gevşetilmiş bazı uluslararası standartları hakim kılmak.

Anita Krätzer, biyo-ekonomi alanındaki büyük şirketlerin devlet desteği almasının haksız rekabeti beraberinde getireceği uyarısı da yaptı. Krätzer, geniş topraklara hükmeden ve büyük sayıda hayvan besiciliğini öngören büyük şirketlerin varlığı nedeniyle monopollerin oluşacağını ve çevreye büyük zararlar verileceği uyarısı da yaptı.