Aliağa'da kurulmak istenilen 7 termik santrale karşı İzmirliler de kamuoyu oluşturmak amacıyla yaklaşık 2 ay önce 'Termik Santrale Karşı 1 Milyon İzmirli' imza kampanyası ile başlayan hareket, Aliağa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen miting ve şenlik ile devam etti. Şenliğe katılanlar kimi zaman piknik yaparak, kimi zaman sloganlar atarak termik santrali protesto etti.

 

1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı Koordinasyonu tarafından düzenlenen miting ve şenliğe aralarında HDK, EDP, EMEP, Yeşiller, ÖDP; TKP’nin de olduğu çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcisi 5 bin'in üzerinde İzmirli katıldı. Aliağa ve Foçalı amatör balıkçılar ile yelkenciler de mitinge denizden destek verdi. Mitinge konuşmacı olarak ise 1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı Koordinasyonu Sözcüsü Cemal Topçu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Petrol- İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, CHP'li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, termik santrale karşı 22 yıl önce verilen mücadele sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Yüksel Çakmur, dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü katıldı.

 

1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı Hareketi'nin, İzmirlilerin gönüllü katılımıyla oluştuğunu söyleyen Sözcü Cemal Topçu, kömürün en kirletici fosil yakıt olduğunu, insan sağlığını doğayı ve deniz ekosistemini bozacağını dile getirdi. İzmir'in yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı bir kent olduğunu ifade eden Topçu, "İzmir EXPO'ya sağlık teması ile aday olmuştur. Termik santrallerin kurulması halinde İzmir sağlığın ve yaşamın kenti değil, kanserin, ölümün kenti olacaktır. 49 yıl elektrik üretmek adına suyumuzu, toprağımızı, soluduğumuz havayı, denizimizi geri dönüşü olmayan biçimde yok etmeye dur demek için buradayız" dedi.

 

ÖLÜ İNSANLARA İŞ BULUNMAZ

Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven ise termik santral mücadelesine 22 yıl önce kaldıkları yerden devam ettiklerini söyledi. Özgüven, "22 yıl önce termik santrali durduran güç bu halkın gücüydü. Bugün de aynı kararlılıkla mücadele edeceğiz bu halkı kimse durduramaz. Termik santrali kurdurmayacağız, gerekirse başlarına yıkacağız. Belediye meclis üyeleri bizimle birlikte termik santrali yaptırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak bazı belediye başkanları termik santralin yapılmasından yarar umuyorlar, istihdam yaratacaklarını söyleyenler var ama söylüyorum size ölü insanlara iş bulunmaz" diye konuştu.

 

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ise İzmirli'nin yüreğini ortaya koyması durumunda termik santralin yapılamayacağını söyledi. Dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ise 22 yıl önce yaşanan süreci anlattı.

 

Miting, termik santral mücadelesinin kahramanları Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, eski CHP Milletvekili Kemal Anadol, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim'in vatandaşları selamlaması ile sona erdi.

 

KONSER VERİLDİ

Konuşmaların ardından Entu, Eski Bando, Mecaz, No Name, Gadjo Ensemble, Ena Laika, Zigzag ve Ahmet Gülşen şarkılarıyla mitinge katılanları coşturdu. Konserler arasında en ilgi çekeni ise Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Tiyatro Topluluğu'nun konseri oldu. Üzeri Elle, güneş, deniz ve martı şekilleriyle boyanmış beyaz tişörtlerle sahneye çıkan topluluk, termik santrale uyarladıkları eski ve yeni popüler müzik parçalarını alanı dolduran vatandaşlarla birlikte seslendirdi.