Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ, Rusya tarafından Mersin'e yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santraline dair Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.

Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4 bin 800 MW kurulu güce sahip olacak Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

ÇED raporu, nükleer santral inşaatına başlanması açısından en kritik adımlardan biri olarak kabul ediliyor.

Akkuyu NGS'den yapılan açıklamada, yaklaşık 3 bin sayfadan oluşan raporun, projenin tanım amacı ile proje için seçilen yerin konumundan başlayarak, projenin sosyal/ekonomik boyutları, fiziksel, biyolojik çevrenin özellikleri, doğal kaynakların kullanımı ve sosyo-ekonomik çevrenin özellikleri gibi konuları içerdiği kaydedildi.

Yetkililer, ÇED raporu hakkında kararın üç ay içinde alınmasını bekliyor.

Söz konusu rapor, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve diğer temsilcilerden oluşan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenecek.

Reuters'a Mayıs ayı sonunda bilgi veren kaynaklara göre, Akkuyu Nükleer Santral projesinin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport şirketi içlerinde Tekfen İnşaat, İspanyol Tecnicas Reunidas ve Doğuş İnşaat'ın da bulunduğu 10 şirketle yapılacak işler için ön görüşme gerçekleştirirken, ihalelerin Eylül ayında başlaması planlanıyor. (Cnn Türk)