Ayhan Karahan / Demokrat Haber Bodrum

Bodrum’daki Neyzen Tevfik anmasında Bodrumla anılan sanatçılar Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın evinin köfteci, Neyzen Tevfik’in doğduğu evin dondurmacı olmasına dikkat çekildi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Neyzen Tevfik’in doğduğu evin kültür mirası olarak düzenlenmesi çabalarına destek verildi.

Neyzen Tevfik doğumunun 142. yılında doğduğu evin önünde bulunan heykelinin park alanında anıldı. Anmaya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Örgütleri, vatandaşlar ve tatilciler katıldı.

Etkinlik ney ustası Yavuz Akalın’ın müziği eşliğinde, Neyzen Tevfik dizelerinin Kültür Bakanlığı sanatçısı Bora Uymaz tarafından okunması ile başladı. Ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras kürsüye gelerek: “Ne kadar şanslı bir memlekette yaşıyoruz ki; buradan bir Neyzen Tevfik geçmiştir. Bodrum’u kültür, sanat ve tarihten soyutlarsanız geriye hiçbir şey kalmaz. Bodrum bugün halen aydınlık yüzünü muhafaza edebiliyorsa, geçmişindeki değerlerinden süzülen ışık nedeniyledir. Maalesef vefa konusunda çok eksiklerimiz oldu. Ama bunu süratle telafi etmeyi amaçlıyoruz. Bu telafi sürecine Neyzen’in doğduğu ev ile başladık. Devamını mutlaka getireceğiz. Neyzen Tevfik sadece bir ney ustası ve şair değildir. Aynı zamanda zulme başkaldıran, haksızlığa karşı direnen bir mücadele insanıdır” görüşlerine yer verdi.

“NEYZEN, TAVİZSİZ BİR AYDINLANMACIYDI”

Başkan Aras’ın konuşmasının ardından; Kültür Bakanlığı sanatçıları neyzen (Ney ustası) Yavuz Akalın ve kudümzen (Kudüm: küçük 2 davuldan oluşan vurmalı çalgı. Çalan kişiye de kudümzen deniyor) Selçuk Yazıcı, ney dinletilerinde bestekar-solist Bora Uymaz’a eşlik ederek anmaya katılanlara konser verdiler. Konser Bodrumlular ve ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi.

Katılımcılardan ve aynı zamanda Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Nazan Yılmaz anmada: “Bugün yaşadığımız karanlık Neyzen’i anlamamız ve içselleştirmemiz için gerekli-geçerli nedenleri çoğaltmaktadır. Neyzen istibdada karşı çıkan bir aydınlanmacıydı. Bu nedenle tutuklamalar yaşadı. Mısır’a kaçmak, saklanmak, firar etmek zorunda kaldı. Ama hiçbir zaman taviz vermedi, ilkelerinden vaz geçmedi. Neyzen tavizsiz bir aydınlanmacıydı. Mahkemede dahi adaleti sorguladığı için ekstra 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Özellikle dinsel yobazlığa bayrak açmıştı Neyzen. O nedenle o kesimin her anlamda hedefi olmaktan kurtulamadı. Nefi ve Şair Eşref ile birlikte bu toprakların en önemli 3 taşlama ve hiciv üstadı içerisinde yerini almıştır. Özellikle bu yaşadığımız dönemde Neyzen’e, Neyzenlere ekmek-su-hava denli ihtiyacımız var. Başkanımız Ahmet Aras’ı Neyzen’in doğduğu ev ile ilgili gerçekleştirdiği girişim ve Bodrum’a yakışan adımından dolayı kutluyoruz. Bu konuda asla yalnız yürümeyecektir” görüşlerini dile getirdi.

“NEYZEN HALEN GÜNCELDİR”  

Bodrumlu esnaflardan Dinçer Özkeskin ise; “Buradaki anma oldukça önemli. Cevat Şakir’in evinin köfteci, Neyzen’in doğduğu evin ise dondurmacı olması Bodrum açısından acı bir durumdu. Sayın başkan Aras, bu dramatik duruma müdahale etmiş anladığım kadarı ile… Neyzen’in doğduğu ev bir hatıra evine ve müzeye dönüştürülüyor. Büyük ölçüde restorasyonu tamamlanmış olan bu tarihsel önemdeki evin yakın bir zamanda ziyarete açılacak olması sevindiricidir. Büyük bir vefa örneğidir. Neyzen Tevfik’in doğumunun 142. yılında bana göre kayda değer en önemli adım bu olmuştur. Bu adımların devamını Cevat Şakir ve Bodrum’a mal olmuş diğer unutulmaz değerlerimiz için de bekliyoruz. Sadece beklemiyoruz. Bu konuda Bodrum Belediyesi’nin atacağı tüm adımların yanında olacağımızı da ifade etmek isterim. Şu anda Neyzen’in heykelindeki levhada onun şair ve ney ustası olduğu belirtilmiş. Neyzen aynı zamanda bir filozoftur. Hayata öylesi sorularla çıkmıştır ki; bugün dahi yanıtları bulunurken zorlanılmaktadır. Ve Neyzen halen günceldir” görüşlerine yer verdi. Son olarak Neyzen Hatıra Evi olarak restore edilen doğmuş olduğu evin son durumu basına ve anmaya katılanlara gösterilerek etkinlik sona erdirildi.