Cengiz Holding, Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne karşı açılan davada, yürütmeyi durdurma kararına dayanak olan bilirkişi raporuna itiraz etti ve üçüncü kez bilirkişi talebinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kaz Dağları Ekoloji Platformu, Cengiz Holding’in, mahkeme üstünde baskı kurmaya çalıştığını iddia etti. Yapılan açıklamada, “Cengiz Holding’in Kazdağları'nı terk etmesini istiyoruz” denildi.

‘YEREL MAHKEME ÜZERİNDE BASKI MI KURULUYOR?’

Seçkin Sağlam'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre platform, bilirkişi raporlarına yönelik şirketin itirazlarına tepki göstererek, “Yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede hukuksuz bir biçimde yol çalışmalarına ve gölet projelerine devam etmeye çalışan holding, bölgeyi zehre bulayacak ve kültürel değerlerine zarar verecek projenin sonuçları bilirkişilerce apaçık ortaya konulduğunda, bu sonuçları görmeye katlanamıyor. Holding tarafından verilen itirazlar detaylı incelendiğinde holdingin mahkemeyi ve bilirkişiyi baskı altına almaya çalıştığı açıkça görülüyor. İtirazlarda çevresel etkisi geniş alanlara yayılacak olmasına rağmen proje ‘ÇED ruhuna, kümülatif ÇED, entegre ÇED’ gibi ÇED kavramlarına aykırı bir şekilde proje ÇED alanına çekilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

‘YENİ ÇED KARARI ALINMAYA ÇALIŞILIYOR’

Cengiz Holding’in yeni ÇED başvurusu, 13 Ekim’de Ankara’da değerlendirilecek. Buna istinaden açıklamada, “Sonuçları aleyhinde oluşan bilirkişi raporuna yönelik itirazları ile Cengiz Holding, yerel mahkeme ve bilirkişiler üzerinde baskı mı kurmaya çalışıyor? Aynı alanda hukuki mücadele devam ederken mevzuatın boşluklarından yararlanarak holding, halkın katılımını aşıp yeni ÇED başvurusu yaptı. 13 Ekim’de, Ankara’da yapılacak toplantı sonucunda proje hakkında yeni ÇED kararı alınmaya çalışılacak ve dava boşa düşürülecek. Yüce mahkemenin şirketin bu oyunlarına gelmeyeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.