Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, vize serbestisi ve göç anlaşmasını yeniden gündeme getirdi. Trakya Balkan Platformu tarafından Edirne’de düzenlenen toplantıda konuşan Çavuşoğlu, "Eğer vize serbestisi gelmezse göç anlaşmasıyla ilgili adımları atacağız" dedi.

"Avrupa, vize konusunda bizi oyalamasın, biz de gereğini yapacağız.” diyen Çavuşoğlu, "Bizim de sabrımız sınırsız değildir. Bu konuda vatandaşlarımızın da beklentileri var. Eğer vize serbestisi gelmezse göç anlaşmasıyla ilgili adımları atacağız çünkü anlaşmanın gereği şuydu: Göç, geri kabul ve vize serbestisi. Biz bugüne kadar göç anlaşmasının gereğini sonuna kadar uyguladık. Her bir maddesine riayet ettik" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, “Avrupa’nın içine düştüğü durum gerçekten bizi endişeye sürüklüyor. Yavaş yavaş uçuruma doğru gidiyor. İkinci Dünya Savaşı öncesine geçiyor Avrupa. Avrupa Birliği dağılıyor. Korkunun ecele faydası yok” dedi.

Çavuşoğlu, Hollanda’da yaşanan krizin ardından kendisi arayan yabancı siyasetçilerin ‘gerçekten utanıyoruz’ ifadelerini kullandıktan sonra Hollanda’yı destekleyen açıklamalarda bulunduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi hemen Avrupa Birliği dayanışması, esasen benimsemeye benimsemeye, benimle telefonla görüşmelerde ‘gerçekten inanamıyoruz, gerçekten utanıyoruz’ diyen siyasetçiler daha sonra Hollanda’ya destek açıklamaları yaptı. Neden biliyor musunuz? Korku. Ne korkusu biliyor musunuz, Türkiye’den çekindiklerini ve korktuklarını biliyoruz da Avrupa Birliği dağılıyor. Kendi aralarında böyle safları sık tutarız da Avrupa Birliği dağılmaz diyorlar. Benim de onlara bir sözüm var. Korkunun ecele faydası yok. Bu şekilde Avrupa Birliği neden kuruldu? Değerler etrafında birleştireyim diye kuruldu. Avrupa Konseyi de ekonomik çıkarlar etrafında birleştirelim de bir daha savaşmasın diye kuruldu. Ama şimdi onların hepsi gidiyor. Geriye doğru gidiyoruz. Allah korusun Avrupa Birliği’nin geleceği hiç iç açıcı değil. Endişe verici.”