Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Canan Karatay, “Tarım ilaçları ve GDO’lu yiyecekler bütün hormonları yok ediyor. Onun için bugün 20-30 yaşlarındaki erkek de kadın da kısır oluyor" dedi. 

Sözcü'den Hande Zeyrek'e konuşan Karatay, spora ilişkin olarak, "nsan vücudu yürümeye programlanmıştır. Deli danalar gibi koşmaya değil. Kilo vermek amacıyla yapılan, aşırı spor ve aşırı yüklenme insülin direncini artırır. Onun için sakin sakin yürüyün diyorum ama sporcular için konuşmuyorum onlar ayrı" ifadesini kullandı. 

Karatay'ın söyleşisinin bir kısmı şöyle: 

– Domatesin mevsimi geliyor…

Ama tarla domatesi daha tam çıkmadı. Güneyde belki. Ağustostan itibaren domates yenir. Biz kışın domates yemeyiz. Ben eylül, ekimde bol ve ucuz olduğu zaman en doğalında 90 kilo domates alırım. Konserve yapar onu kullanırız. Bilsem bir tane getirirdim yanımda. Menemen yaparız mis gibi hakiki domatesle.

– Konserve için de oksitleniyor ve zehirlenmelere neden oluyor denildi…

Bilen de konuşuyor bilmeyen de. Pastörize olduktan sonra kapağı açılmadıktan sonra bir şey olmuyor. Pastörize nasıl yapılır okursunuz yaparsınız, dolabınızın raflarına dizersiniz. Kapağını açtıktan sonra da buzdolabında saklarsınız. Biz domates çorbası yaparız sıklıkla. Yemeklere katarız. Uyduruk domateslerle değil gerçek domatesle. Bakın tarım ilaçları kanser ve kısırlık sebebidir. Onun için bugün 20-30 yaşlarındaki erkek de kadın da kısır oluyor. Tarım ilaçları ve GDO'lu yiyecekler bütün hormonları yok ediyor.

– Peki siz yaz mevsiminde mutfağınıza neler alıyorsunuz?

Ben pazara gittiğimde yeşillik mutlaka alırım. Şimdi büyük turplar bitti ama küçükleri var. Kuru soğan, ıspanak, havuç, semizotu önemli. Semizotunu bolca yoğurtlayıp yeriz. Yeri gelmişken ben senelerdir evde kendi yoğurdumu yaparım. Amerika'da da 12 sene kendi yoğurdumu yaptım. Et var tabii ki. Köfte var evde. Tam yağlı köftelik kıyma alırım. Yıllardır tanıdığımız kasabımız var. Eti Biga'dan geliyor. Kasabınıza da soracaksınız et nereden geliyor diye. Kasabımıza güveniriz katkısız kasap sucuğu alırız, yumurtayla yaparız. Biz tavuk yemeyiz. Ev tarhanasını köylülerden alırız. Şirden mayalı peynir alırız. Elazığ'daki akrabalarımdan çok güzel Elazığ tulumu gelir. Onları yeriz. Katkı olmayacak.

– Spor yapıyor musunuz?

Kışın yürüyorum yazın hem yürüyor hem yüzüyorum. Yürüme en sağlıklı spordur. İnsan vücudu yürümeye programlanmıştır. Deli danalar gibi koşmaya değil. Kilo vermek amacıyla yapılan, aşırı spor ve aşırı yüklenme insülin direncini artırır. Onun için sakin sakin yürüyün diyorum ama sporcular için konuşmuyorum onlar ayrı.