154 ülkeden 750 Sendikada örgütlü 4,6 milyon ulaştırma çalışanıyla birlikte Türkiye’den Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın (BTS) da üye olduğu, Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) tarafından her yıl kutlanan Dünya Demiryolcular Eylem Gününde bu yıl Kaliteli Kamu Hizmetleri ve Toplu Taşımayı Teşvik İçin Şimdi Eylem Zamanı!temasıyla 23 Haziran 2011 Perşembe günü saat 12.30’ da TCDD Ankara Gar önünde basın açıklaması yapıldı.

BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, hükümetin iş sağlığı ve güvenliğini yok sayan politikaları sonucu 2007'den bu yana 10 demiryolu çalışanının hayatını kaybettiğini öne sürdü.

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yavuz Demirkol, hükümetin iş sağlığı ve güvenliğini yok sayan politikaları sonucu 2007'den bu yana 10 demiryolu çalışanının hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Demirkol ve beraberindekiler, Ankara Garı önünde toplanarak, "Ulaşım kamusal bir hizmettir", "Toplu taşıma için demiryollarına yatırım" ve "Demiryollarının tasfiyesini amaçlayan yasa tasarısı geri çekilsin" pankartları açtı ve çeşitli sloganlar attı.

Yavuz Demirkol, burada yaptığı açıklamada, BTS'nin de üyesi olduğu Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonunun (ITF) bugünü "Kaliteli kamu hizmetleri" ve "Toplu taşımayı teşvik için şimdi eylem zamanı" temasıyla Dünya Demiryolcular Eylem Günü olarak belirlediğini kaydetti.

Hükümetin iş sağlığı ve güvenliğini yok sayan politikaları sonucu 2007'den bu yana 10 demiryolu çalışanının hayatını kaybettiğini savunan Demirkol, "Bu yaşadıklarımız iş kazası olmaktan çıkmış, iş cinayetlerine dönüşmüştür" dedi.

Türkiye'de yolcu ve yük taşımacılığının yüzde 95'e yakın bölümünün karayolu ağırlıklı gerçekleştirildiğini belirten Demirkol, ulaşımda yanlış tercihin bedelini karayollarındaki kazalar sonucu Türkiye'nin ve vatandaşların ödediğini söyledi.

Demirkol, "İstatistiklere göre kazalarda ölen yolcu sayısı 1 milyar yolcu/kilometre başına demiryollarında 1 kişi iken karayollarında 30 kişidir" dedi.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıyla deneyimsiz kişilerin düşük ücretlerle çalıştırılması sonucu demiryollarında iş kazalarının arttığını söyledi. Çınar, demiryollarına bütçeden yeterli pay ayrılmadığını savundu.

SonDakika.com