Manisa'nın Soma ilçesindeki iş cinayetinin ardından madenci ailelerinin Soma İş Mahkemesi’nde açtıkları yaklaşık 400 davadan ilki sonuçlandı.


Hayatını kaybeden evli maden işçisi Özay Erenin ailesinin avukatı Sercan Okur, 22 Aralık’ta görülen davada tazminat kararının çıktığını açıkladı.

Hayatını kaybeden madencinin anne ve babasının avukatlığını yapan Okur, davayı 16 Aralık 2014 tarihinde açtıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Ölen madencimiz Özay Eren’in annesi, babası ve yedi kardeşi için bu davayı açtık. Eşi ve çocukları ayrı bir dava açtı. Dava dört duruşma sürdü. Bir yıllık bir sürede tamamlandı. Sadece manevi tazminat talep etmiştik. Anne baba için ayrı ayrı 75 bin lira, 7 kardeş için de 35 bin lira tazminata karar verildi.”

Okur, TKİ ve Soma Kömürleri’nin bu kararı temyiz edeceğini düşündüğünü belirterek, kendilerinin de tazminat miktarları yönünden temyiz etmeyi düşündüklerini belirtti.

Okur, “Davayı Soma Holding, Soma Kömürleri Anonim Şirketi ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne karşı açtık. Soma Holding’e karşı açılan dava husumet yokluğu nedeniyle reddedildi. Soma Kömürleri ve TKİ ise kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu için ödenecek tazminatlardan birlikte sorumlu tutuldu. İşçi yakını parasını Soma Kömürleri’nden veya oradan alamazsa TKİ’den alabilecek,” diye konuştu.

'KARAR EMSAL OLUŞTURACAK'

Kararın emsal oluşturduğunu da kaydeden Okur, bu kararın Soma İş Mahkemelerinin verdiği ilk karar olduğuna dikkati çekerek, “Bundan sonraki dosyalar için de emsal niteliğindedir. Diğer dosyalardan da benzer kararlar ve benzer rakamlar çıkacaktır. Soma genelinde yaklaşık 400 dava açıldı. Bunlar için müjdeli bir karardır,” dedi.

ANA DAVA DEVAM EDİYOR

Soma’da açılan tazminat davalarının yanı sıra, faciayla ilgili sekizi tutuklu 46 sanıklı ana dava, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. (İMC TV)