Sosyal-İş Sendikası Çankaya Belediyesi'ne bağlı Çankaya Belde A.Ş'nin sendika ve sendikalı işçilere yönelik keyfi tutuma dikkat çekerek eylem uyarısında bulundu.

Sosyal-İş Sendikası, Ankara'daki genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Çankaya Belediyesi'nde çalışanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.

Çankaya Belde A.Ş, iş kolunun değiştiği ve sözleşme yapmak için çoğunluk sağlanmadığı gerekçesiyle Sosyal-İş sendikası ile sözleşme yapmaya yanaşmadığının belirtildiği basın açıklamasını Sosyal -İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Dairesi Başkanı Engin Sezgin yaptı.

Sezgin, Çankaya'da 1994 yılında ilk toplu iş sözleşmesinin imzalandığını, bu sözleşmenin 12 Eylül karanlığının dağıtılması yolunda önemli bir adım olarak tarihe geçtiğini hatırlattı. Sezgin, belediye ile çalışanlar arasındaki uyumun 10. dönem toplu iş sözleşmesi sürecinde belediyenin açtığı dava ile bozulduğunu belirterek sendikanın yetkisini tespit ettirmesine rağmen, belediyenin sendika yetkisine itiraz ettiğini ifade etti. 9. Dönem toplu iş sözleşmesi sona erdikten sonra Çankaya Belde A.Ş.'nin açtığı davayı gerekçe göstererek işçilerin kazanılmış mali ve sosyal haklarını ödemediğine dikkat çeken Sezgin Çankaya Belde A.Ş. ve Çankaya Belediyesinin tutumunun kendilerini artık sözün bittiği yere getirdiğini belirtti.

Taleplerinin açık ve net olduğunu söyleyen Engin Sezgin "Çankaya Belde A.Ş. açtığı davayı geri çekmeli, sendikamızla toplu iş sözleşmesi masasına oturmalıdır. Çankaya Belde A.Ş. üyelerimizin 1 yılı aşkın süredir ödenmeyen haklarını derhal ödemelidir. Hak ihlallerine derhal son verilmeli, çalışma barışı sağlanmalıdır. " dedi.

Artık sorumluluğun Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile bizzat Cumhuriyet Halk Partisinde olduğunu belirten Sezgin CHP'nin işçi hakları vurgusunda samimi olup olmadığının Çankaya Belde A.Ş.'de yaşanan sorunların çözümü noktasında görüleceğini söyledi. Sorunlarının çözülmediği taktirde inatla eylemlerini sürdüreceklerini belirten Sezgin "Bundan böyle sorunlarımızı ve taleplerimizi paylaşacağımız platform; Çankaya, Ankara ve ülke kamuoyudur" dedi.

Sosyal-İş Sendikası ile Çankaya Belde A.Ş arasında ilk toplu iş sözleşmesi 1994 yılında imzalandı. Son toplu iş sözleşmesi 31 Aralık 2009 tarihinde sona erdi. 10. dönem toplu iş sözleşme sürecini başlatmayan Çankaya Belde A.Ş, iş kolunun değiştiği, sendikanın iş yerinde çoğunluk sağlamadığı gerekçesiyle dava açtı. Dava bir buçuk yıldır devam ediyor. Bu dava nedeniyle de sendika yetki alamıyor ve toplu sözleşme görüşmeleri de başlamıyor.

EmekDunyasi.Net