Yurtiçi Kargo'da dayatmayla imzalatılan sözleşmelerle alt işveren yapılarak, hukuki olarak şirket sorumlusu, çalışma şart ve uygulamaları açısından işçi haline getirilen şube müdürlerinin sözleşmeleri feshedildi. 100 bin TL'yi bulan vergi ve SGK borçlarıyla birlikte işlerinden olan şube müdürleri hakları için Yurtiçi Kargo Genel Müdürlüğü'ne dayandı.

 

Yurtiçi Kargo'da yıllar içinde şube müdürü olan, ancak zaman içinde iş yasasına aykırı sözleşmeler dayatılarak acente ve alt işveren yapılan Yurtiçi Kargo çalışanları iş sözleşmeleri feshedilerek işten çıkartıldı.

 

100 bin TL'yi bulan vergi ve SGK borçlarıyla birlikte işlerinden olan şube müdürleri kurdukları 'Yurtiçi Kargo Mağdur Şube Müdürleri Dayanışması Birliği' ile duruma tepki göstermek için Maslak'ta bulunan Yurtiçi Kargo Genel Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

 

"Borçlarımız ödensin, haklarımız verilsin", "Biz aileyiz dediler, hakkımızı yediler", "Yurtiçi Kargo'da sömürüye son", "Sabah 07.00, akşam 10.00, al sana mutlu son" sloganlarıyla Yurtiçi Kargo önüne gelen işçileri, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ile Nakliyat-İş Sendikası yöneticileri karşıladı.

 

Müdürlük önüne siyah çelenk bırakan işçiler, yıllar içinde her beş yılda bir Yurtiçi Kargo yönetimi tarafından kendilerine verilen plaketleri de cadde üzerine dizdi.

 

'Yurtiçi Kargo Mağdur Şube Müdürleri Dayanışması Birliği' tarafından hazırlanan açıklamayı, talep üzerine Ali Rıza Küçükosmanoğlu okudu.

 

Yurtiçi Kargo'nun ağır çalışma koşullarına ve uzun mesai saatlerine karşı 1991 sonlarında yaşanan sendikalaşma ve hak arama mücadelesinin önüne geçmek, her türlü yasal sorumluluktan kurtulmak amacıyla hareket ettiğini ifade eden Küçükosmanoğlu, bu sebepler yüzlerce şube müdürüne , "Ya yeni durumu kabul edersiniz, ya hepinizi çıkartırız" şeklinde iş tehditleriyle sözleşmeler imzalatıldığını, yine eşi benzeri olmayan bir şekilde boş senet imzalattığını ve kendisine sürekli bağımlı birer işçi olarak çalıştırdıklarını söyledi.

 

Tüm şube müdürlerinin, çalışma şart ve uygulamaları açısından işçi, fakat dayatma ve zorlama yoluyla imzalatılan vekalet sözleşmeleri, G3 belgeleri, senetler vb. diğer muvazaalı belgeler sebebiyle işveren gibi çalıştırılan kişiler olduklarını vurgulayan Küçükosmanoğlu, Yurtiçi Kargo çalışanlarının artık susmayacaklarını, yıllarca dayatılan sözleşmelere artık 'Dur' demek için direniş başlattıklarını belirtti.

 

Yurtiçi Kargo'da mağdur duruma düşen şube müdürlerinin, Yurtiçi Kargo şirketinin iş ve vergi müfettişleri tarafından araştırılmasını, kanuna aykırı yönlerin yasaklanması ve mağduriyetlerine çözüm bulunmasını talep ettiklerini ifade eden Küçükosmanoğlu, "DİSK olarak dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyoruz. Sorun çözülmezse Yurtiçi Kargo yönetimi karşılarında DİSK ve Nakliyat-İş'i bulacak" dedi. (ETHA)