BTS üyelerinin, ayrımcılığa ve keyfi uygulamalara karşı verdiği mücadele kazanımla sonuçlandı. TCDD Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapan BTS üyelerinin talepleri kabul edildi. Oturma eylemini sonlandıran demiryolu emekçileri kazanımlarını halaylarla kutladı.

ANKARA- Ayrımcılık ve keyfi uygulamaların kaldırılması talebiyle Türkiye'nin 6 ilinden Ankara'ya yürüyüş gerçekleştirdikten sonra talepleri için oturma eylemine başlayan BTS üyelerinin talepleri TCDD Genel Müdür ve bürokratları ile yapılan görüşmenin ardından kabul edildi. Bunun üzerine oturma eylemi sonlandırıldı.

BTS heyeti, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve tüm Daire başkanlarının katıldığı 30 kişiden oluşan bir heyet ile görüşme gerçekleştirdi. Sabaha karşı biten toplantıda demiryolu emekçilerinin sunduğu 33 talebin tamamına yakını kabul edildi. Yasal düzenleme gerektiren maddeler ise kabul edilmedi.

"KARARLIĞILIĞIMIZI HERKES GÖRDÜ"

Görüşmenin ardından BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, TCDD yetkilileri ile on gün içerisinde yeniden bir toplantı düzenleyerek gelişmeler hakkında bilgi alacaklarını ifade etti. Demirkol, “Bu önemli bir kazanımdır. TCDD görevlilerinin tüm gece toplantıda olması, emekçilerin taleplerini kabul etmesi önemlidir. BTS'nin örgütlülüğünün nasıl olduğunu herkese gösterdik, kararlılığımızı herkes gördü. Zafer direnen emekçinin oldu” dedi.

Gün boyu halaylarla, türkülerle, zeybek oynayarak eylemlerini sürdüren BTS üyeleri kazanımlarını “İşte sendika işte KESK”, “Direne direne kazandık” sloganlarıyla kutladı.

Taleplerin kabul edilmesi üzerine oturma eylemi sona erdi.

Günlerdir ayrımcılık ve keyfi uygulamaların son bulması için eylem yapan BTS emekçilerinin taleplerinden bazıları şöyle:

KADINLARA ÜST GÖREVLENDİRMELERDE POZİTİF AYRIMCILIK

- Ayrımcılık konusunda Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgenin uygulanması, çalışanlara üye olduğu sendikaya göre uygulamalarda bulunulmaması.

-Vekalet görevlendirmeler istisna olmaktan çıkarılıp kurumsallaşmalıdır. Asil atamalarda aranan koşulları taşımayan görevlendirmeler iptal edilmeli.

-Kadınlara “Kadın kimliğinden” dolayı uygulanan ayrımcılığa son verilmeli. Kurumun erkek egemen üst yönetimi değiştirilmeli, kadınlara üst görevlere atamalarda pozitif ayrımcılık uygulanmalı.

-Tüm atamalar Görevde Yükselme Sınavına tabi tutulmalı.

-Çok ağır koşullarda çalışan buna karşı yeterli ücret alamayan Tren Teşkil Memurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için her koşulda manevra tazminatı ödenmeli.

-BTS üyeleri üzerinde uygulanan baskıya son verilerek herkesin sendika seçme özgürlüğüne saygı gösterilmelidir.

-Parasız seyahat hakkı geri verilmelidir.

-İş sağlığı ve işçi güvenliği konusunda düzenlemeler yapılmalı.

ETHA