İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMOB) üyeleri, Muhasebe Haftası nedeniyle Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde eylem yaptı.

Mali müşavirler, "Bağımsız denetim hakkımız", "Çağdaş ve demokratik bir meslek yasası", "Angaryalara hayır" sloganlarını attı.

Basın açıklaması yapan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye genelinde sayıları 100 bine yaklaşan meslektaşlarının büyük iş yükü altında, artan gelecek kaygısıyla, sıkıntılı günler geçirdiğini açıkladı.

Arıkan, Türkiye genelinde meslektaş sayısının stajyer ve büro çalışanlarıyla birlikte 260 bine ulaştığını anımsatarak, İstanbul Odası'nın bu sayının önemli bir bölümünü oluşturduğunu söyledi.

Çözüm bekleyen sorunların başında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) yaklaşımlarının ilk sırayı aldığını belirten İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, kurumun varoluş sebebi olan gözetim görevinden ziyade kendini adeta meslek örgütü yerine koyan bir anlayışta hareket etmesi olduğunu açıkladı.

"Tüm Türkiye, yarım milyonu aşkın işletme, 100 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir, şeffaf, denetlenebilir, kayıtlı bir ekonomi idealine kilitlenmişken, KGK Bağımsız Denetim Yönetmeliği ile Türkiye ekonomisinin geleceğini zora soktu" diyen Arıkan, kurumun bağımsız denetim yapacaklar için, meslek camiasının, yeniden sınav yapılmaması, mevcut eğitimlerin yeterli görülmesi, genç meslektaşlara getirilen engellerin kaldırılması ve çatı örgütleriyle işbirliği yapılması çağrısına ise sırtını döndüğünü açıkladı.

KGK'nın bu yaklaşımını sürdürmesi halinde "Türkiye'yi; kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve vergi gelirlerinin azaldığı bir süreç beklemektedir" diyen Arıkan meslektaşlarının yasal hakkı olan "bağımsız denetim"in önünün artık tıkanmaması gerektiğini belirtti.

'DEMOKRATİK BİR MESLEK YASASI'

İSMMMO Başkanı Arıkan çağdaş ve demokratik bir meslek yasasına bugün her zamankinden daha büyük bir ihtiyaç olduğuna işaret etti, mücadele anlayışlarının çoğulcu, yapıcı, ötekileştirmeyen bir çizgide tümüyle mesleğin kazanımları temelinde şekillendiğini belirtti. (ETHA)