Libya’da Enka Teknik şirketinin şantiyesinde çalışan 457 işçi, bulundukları yerde çatışmalar başlayınca tahliye edilmek üzere götürüldükleri havaalanında mahsur kaldı.

İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuran aileler, Enka Teknik Şirketi’nin Libya’da bulunan şantiyesinde çalışan 457 işçinin çatışmaların sürdüğü bölgede mahsur kaldığını belitti.

Başvurucular, işçilerin sularının ve yiyeceklerinin tükendiğini, sağlıkla ilgili bir hizmet alamadıklarını ve bugün iki işçinin durumunun ağırlaştığını beyan etti.

Bağlı oldukları şirketin yeterli ilgili göstermemesinden şikayetçi olan ailelerin başvurusu üzerine İHD Ankara Şubesi de, şirket yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundu. Her iki yerden de ailelere verilen bilgi gibi, “uçak kaldırıyoruz, işçileri kurtaracağız” bilgisi verildi.

Aileler günlerdir aynı bilgi verilmesine rağmen herhangi bir icraatın olmadığını ve yakınlarının hayatlarından kaygılandıklarını belirtti.

ENKA: UÇAK YOLLANACAK

Bianet’e konuşan Enka Teknik Genel Müteahhitlik Bakım İşletme Sevk ve İdare A.Ş. yetkilisi ise işçilerin mahsur kalmadığını, bulundukları yere uçak inemediği için Türkiye’ye dönemediklerini söyledi.

Şirket yetkilisi, işçilerin bulundukları havaalanından değil Misrata’ya götürülerek oradan tahliye edileceğini, ancak Libya’nın güneyindeki bu yerden önce şantiyeye mi yoksa direkt Misrata’ya mı götürüleceklerinin henüz kesinleşmediğini açıkladı. (imc)