İstanbul - KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Eğer emek ve demokrasi mücadelesi vermek, sendikal haklar kapsamında yaptığımız faaliyetler suçsa biz de arkadaşlarımız kadar suçluyuz. Bizi de gözaltına alın, bizi de tutuklayın" dedi.

 

KESK İstanbul Şubeler Platformu tarafından Kadıköy İskele Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı miting düzenledi. "Korkmuyoruz susmuyoruz teslim olmuyoruz" miting için Tepe Natiluis önünde toplanıldı.

 

Mitinge, çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyesi katıldı. Mitinge, işten atılan Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin yanı sıra Hey Tekstil işçileri de kitlesel katıldı.

 

Kortejlerin en önünde "Korkmuyoruz susmuyoruz teslim olmuyoruz" yazılı pankart açılırken, KESK üyesi tutuklu kadın sendikacıların fotoğraflarının bulunduğu pankart da taşındı. Sık sık, "KESK'li tutsaklar onurumuzdur", "Baskılar bizi yıldıramaz", "TMY, ÖYM kaldırılsın", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

 

‘YİNE BİR ZULÜM DÖNEMİNDEN GEÇİLİYOR’

İki dilli olan kürsüde Türkçe konuşmaların yanı sıra Kürtçe konuşmalar da yapıldı. Mitinge katılan tüm kurumların temsilcileri kürsüden katılımcıları selamladı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yaptığı konuşmada, yine bir zulüm döneminden geçildiğini belirterek, "Kendinden olmayan herkese kin duyanların yarattığı öfke dalgaları gözaltı ve tutuklamalarla, şafak operasyonlarıyla girdaba dönüşerek emek ve demokrasi güçlerini boğmaya çalışıyor" dedi.

 

Kendilerine "KESK neden hedefte, Neden KESK ve bağlı sendikaları şafak operasyonları ile basılıyor" diye sorular yöneltildiğini ifade eden Özgen, "Biz elimize silah mı aldık? Kime şiddet uyguladık? Kimi linç ettik? Nereyi kundakladık? Savaş çığırtkanlığı mı yaptık? Hırsızlık mı yaptık? İhaleye fesat mı karıştırdık" karşılığını verdi.

 

"Biz bu suçların hiçbirisini işlemedik. Bizim suçumuz çok daha ağır" diyen Özgen, şunları söyledi: "İtiraf ediyoruz. Biz suçluyuz. Öyle bir suç işledik ki affedilir gibi değil. Bırakın gözaltına alınmayı, tutuklanmayı kellemiz vurulsa yeridir. Çünkü biz, onurlu mücadelemizde kimseye biat etmedik." Özgen, "Binlerce gencimizin, insanımızın yaşamını yitirdiği kirli savaşa son verilmesini, artık kimsenin ölmemesi için barışın dilinin konuşulmasını ve diyalog yolunun önünün açılmasını savunduklarını" belirterek, KESK'in değerlerinden, ilkelerinden milim sapmadan sürdürdüğü bu mücadelesi nedeniyle hedefte olduğunu dile getirdi.

 

‘EMEK MÜCADELESİ HAPSEDİLİYOR’

KESK üyelerine gözaltında, "25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü etkinliklerine katıldınız mı? Neden diğer kadın platformlarıyla ortak etkinlikler yaptınız? 21 Aralık grevine katıldınız mı? Yargılanan KESK yönetici ve üyelerinin davalarını izlediniz mi? Dayanışma için duruşmalara gittiniz mi?" şeklinde sorular yöneltildiğini belirten Özgen, hükümete, "Tutuklanan arkadaşlarımız şahsında emek, demokrasi, barış ve eşitlik mücadelemizi tutuklamakla, hapsetmekle suç işliyorsunuz" diye seslendi. Özgen, "Hiçbir suçu olmayan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Sendikalarımız, konfederasyonumuz üzerindeki baskılara son verin. Eğer emek ve demokrasi mücadelesi vermek, sendikal haklar kapsamında yaptığımız faaliyetler suçsa biz de arkadaşlarımız kadar suçluyuz. Bizi de gözaltına alın, bizi de tutuklayın" çağrısında bulundu.

 

"Bu oyunu bozacağız" diyen Özgen, "KESK bizim onurumuzdur, onurumuzu çiğnetmeyeceğiz. Gerektiğinde balyoz, gerektiğinde grev dalgası olup zulmün kalelerini bir bir yıkacağız. Ne darbelere, ne statükoya ne de AKP faşizmine teslim olmadık, olmayacağız" diye konuştu. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ise, Türkiye'de 30 yıldır bir toplumsal dönüşüm projesi yürütüldüğünü, bunun son 10 yılının AKP ile yapıldığını belirterek, "Kara bulutları dağıtacağız. Yılmayacağız, teslim olmayacağız" dedi. TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen ise, sağlığın yolunun barış ve demokrasiden geçtiğini belirterek, birleşik mücadele çağrısında bulundu.

 

Melek Sönmez, işten atılan Hey Tekstil işçileri adına yaptığı konuşmada, 3 aylık ücretleri verilmeden sokağa atıldıklarını belirterek, çözüm için önce İstanbul Valisi sonra AKP yetkililerine başvurduklarını, ancak olumsuz yanıt aldıklarını hatırlattı. AKP'yi ve hükümet göreve çağıran Sönmez, "Buradan hükümeti şikayet ediyoruz. Devlet, hükümet, medya sesimizi duy" dedi.

 

CHP'li Maltepe Belediyesi'nden işten atılan taşeron işçiler adına ise İlhan Yıldırım yaptığı konuşmada, taşeronluk sisteminin modern kölelik olduğunu belirterek, dayanışma çağrısında bulundu.

 

Miting konuşmaların ardından son buldu. (anf)