KESK 8. Olağan Genel Kurulu, "Baskıya ve sömürüye karşı güçlü örgüt kitlesel mücadele" şiarı ile gerçekleştirilecek. Genel kurulun ana gündemini ise eş başkanlık tartışmaları oluştururken, genel kurulda örgütlenme ağı yeniden oluşturulacak.

Türkiye'deki sendikal mücadele açısından 12 Eylül darbesinden önceki kitlesel gücü ve devrimci dinamiği ile dikkatleri çeken TÖB-DER ve Eğit Sen gibi sendikaların mirasını devralarak 12 Eylül'den sonraki yasakçı zihniyeti de aşarak sendikal mücadeleye yeninde yol açan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 8. Olağan Genel Kurulu'nu 3-4-5-6 Temmuz tarihlerinde Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa Toplantı Salonu'nda gerçekleştirecek.

8 Aralık 1995'te kurulan KESK, kurulduğu günden beri baskıya, sürgüne ve üyelerinin faili meçhullerle katledilmesine rağmen, emek alanında mücadelesini sürdürüyor.

89 BAHAR EYLEMLERİ EMEK MÜCADELESİNİ YÜKSELTTİ

12 Eylül darbesinden sonra emek mücadelesinin yasaklanmasına karşı da 1989 yılında bahar eylemlilikleri üzerinden emek mücadelesi kendisini yeniden örgütledi.

15-22 Haziran 1991 tarihleri arasında bir hafta süren "Ankara Yürüyüşü", "İkinci Ankara Yürüyüşü" şiarıyla 1993 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen "Demokrasi ve Sendikal Haklar" mitingi ve 25 Mayıs 1994 tarihinde 22 sendika başkanının Güvenpark'ta açlık grevine başlamasıyla başlayan bir dizi büyük eylemsellik ve sonrasında gelişecek olan kitsel eylemler, kamu emekçilerinin örgütlendiği en büyük sendikalardan olan KESK'in kuruluşuna zemin hazırladı.

11-12 Kasım 1995 tarihlerinde Anakara'da, 28 sendikadan 500 delegenin katıldığı, "Konfederasyonlaşma Tüzük ve Kuruluş Kurultayı" gerçekleşmesinin ardından kurulan KESK'in 1. Olağan Genel Kurulu 16-17-18 Ağustos 1996 tarihinde gerçekleşti ve ilk Genel Başkan Siyami Erdem oldu.

11 KESK'Lİ CEZAEVİNDE

KESK'in kurulduğu günden bu yana, üyeleri tutuklama ve sürgüne maruz kaldı, onlarca üyesi faili meçhul cinayetlere kurban gitti.

Sendikaların toplumsal sorunlara duyarsız hale gelmemesi için mücadele veren ve hükümetlerin hedefi haline gelen KESK'e defalarca operasyonlar düzenlendi.

2009 yılında, sendikal faaliyetler gerekçe gösterilerek açılan dava sonucunda aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in ve sendika genel merkez yöneticilerinin de olduğu 25 KESK üyesine 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

13 Şubat 2012 tarihinde ise aralarında KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan'ın da bulunduğu 15 kadın yönetici gözaltına alınırken, 9'u ise tutuklandı.

KESK'li katınlar 13 Aralık 2012 tarihinde ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

25 Haziran 2012 tarihinde ise KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile birlikte 50 KESK'li gözaltına alınırken, 22 KESK'li ise tutuklandı. KESK'liler ilk duruşma öncesinde serbest bırakıldı.

19 Şubat 2013 tarihinde ise 28 ili kapsayan operasyonda KESK ve bağlı sendikalarının yönetici ve üyesi toplam 167 kişi evleri basılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 86'sı ise tutuklandı. Bu operasyon kapsamında farklı illerde yapılan mahkemelerde bugüne kadar duruşmalara çıkan 75 KESK'li tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Halen cezaevlerinde 11 KESK'li tutuklu bulunuyor.

EŞ BAŞKANLIK TARTIŞILACAK

Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek kongrenin gündemini ise şöyle:

"Yoklama ve açılış, divanın oluşumu, saygı duruşu, genel başkanın konuşması, konukların tanıtımı ve konuşmaları, karar komisyonunun oluşturulması, çalışma, mali, denetleme kurulu ve disiplin kurulu raporlarının ayrı ayrı okunması, görüşülmesi ve ayrı ayrı aklanması, tahmini bütçenin görüşülmesi ve oylanması, genel kurulda alınacak kararların görüşülmesi, yönetim, demetleme, disiplin kurulları asıl ve yedek adaylarının belirlenmesi, dilek ve temenniler, seçimler, kapanış."

Kongreye ilişkin KESK Genel Merkezi tarafından çalışmalar hızlandırılırken, son MYK toplantısında ise kongre gündemi üzerinde tartışmalar yürütüldü.

Kongrenin ana tartışmasını ise eş başkanlık oluşturacak. Eş başkanlık konusunda KESK içerisinde ittifak söz konusu iken kongre günü yapılacak tartışmalar ile eş başkanlık meselesi şekillenecek. Kongrenin şiarı ise, "Baskıya ve sömürüye karşı güçlü örgüt kitlesel mücadele" olarak belirlendi. Kongrede ayrıca örgütlenme ağının da güçlendirilmesi ve örgütlenme seferberliği başlatılması gibi konular tartışılacak.

(DİHA)