KESK 4. Olağan Genel Kurulu başladı. Genel kurulda konuşma yapan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ve Genel Sekreter Birtek, sermayenin saldırılarına karşı emekçilerin, ezilenlerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladılar.

Saygı duruşuyla başlayan genel kurula BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Barış Meclisi Sözcüsü Metin Bakkalcı, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ÇGD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, SDP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Taka, CHP MYK Üyesi İzzet Çetin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Salona, Kürtçe ve Türkçe, “Yaşasın emekçilerin birliği halkların kardeşliği”, “Herkese parasız, bilimsel anadilde eğitim”, “KESK'li tutsaklara özgürlük” yazılı pankartlar asıldı. Bölge illerden kurula katılan kadın kamu emekçileri, yöresel kıyafetleri, erkeklerinde “şal û şapik” giymeleri dikkat çekti.

'SEÇİMLERDEKİ BAŞARI BİRLİKTE MÜCADELEYİ DAYATIYOR'

Kongrenin açılış konuşmasını KESK Genel Sekreteri Kasım Birtek, Genel kurulun olağanüstü koşullarda yapıldığını ve kendilerine önemli görevler yüklendiğini söyleyen Birtek, delege ve yönetimlere, eleştiri ve özeleştiri yapmalarını istedi.

Birtek, “Önümüzde mücadele etmemiz gereken devasa sorunlar var. Bunların üstesinden KESK'in tek başına gelmesi mümkün değildir. Bunlara karşı hep birlikte mücadele yürütmeliyiz. 12 Haziran seçimleri bize önemli mesajlar verdi. Bu seçimler bize birleşin mesajı veriyor. Bu kadar pervasızlaşan esnek ve kuralsız çalışmayı dayatan hükümete karşı güçlerimizi birleştirmeliyiz” diye konuştu. 12 Haziran seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Barış Bloğu'nun kazandığı başarıya da dikkat çeken Birtek, bu başarının birlikte mücadeleyi dayattığını ve gerekli kıldığını kaydetti. Birtek, KESK'in yeni anayasanın hazırlanması sürecinde önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Birtek'in konuşmasının ardından divan seçimi yapıldı. Divan Başkanlığına seçilen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan yaptığı konuşmada, KESK'in Türkiye emek hareketinin önemli dinamiklerinden ve etkin örgütlerinden olduğunu kaydetti. KESK tarihini ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

'SERMAYEYE KARŞI DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ'

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, güncel gelişmelere dikkat çekti AKP hükümetini sert bir şekilde eleştirdi.

Meclisin açılışında yaşanan yemin krizini hatırlatan Çınar, yaşanan sorunlara ilişkin hükümetin ve AKP'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten ziyade derinleştirdiğini, “Halkın vekillerini meclise sokmamak için elinden geleni yaptığını” söyledi.

Emek alanında da olumsuz gelişmeler yaşandığını kaydeden Çınar, “Kamusal alanın tasfiyesine giden gelişmeler yaşanıyor” dedi. Çınar, sermaye gruplarının, işçilerin ve emekçilerin haklarını gasp etmek için tüm farklılıklarına rağmen bir araya geldiklerini söyleyerek, buna karşı emekçilerin daha güçlü birleşmesi gerektiğini kaydetti. AKP'nin baskı politikalarına karşı muhaliflere ve ezilenlere “bir araya gelme ve birleşme”çağrısı yaptı.

“Bugün mecliste yemin etmeyenlerden biz yarın uluslararası savaş politikalarının parçası olmamalarını isteriz” diyen Çınar, yeni kurulacak bakanlıklarla hükümetin kadrolaşmayı sürdüreceğini kaydetti. Kongre de, söz konusu saldırı ve hukuksuzluklara karşı her türlü önlemin alınmasını istedi.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, “Emekçilerin özgür toplu pazarlık ve grev hakkı, sağlık ve eğitim hakkı, yurttaşların barınma sağlık, yaşamını sürdürmesini güvence altına alınacak bir demokratik eşitlikçi anayasa talep edeceğiz” diyerek, bunun için etkin mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

ETHA