Doğu Karadenizli çay üreticileri, çay alımında uygulanan kota ve kontenjana karşı eylemlerine devam ediyor.

Doğu Karadenizli çay üreticilerin yaş çay alımında uygulanan kota ve kontenjana karşı eylemleri devam ediyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), bu haftanın başında dönüm başına 15 kilogram çay alacağına dair yaptığı açıklamaya dair birçok ilçede eylemler düzenlenmişti. Bugün de Rize’nin Merkez ve Ardeşen ilçeleri ile Artvin’in Kemalpaşa ilçelerinde çay üreticileri sokağa çıkarak uygulamaların son bulmasını istedi.

HOPA’DA YAŞANANLARA TEPKİ

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde sokağa çıkan üreticiler, yaşadıkları sorunun birleşik bir mücadele ile çözülebileceğini söyledi. Çay üreticileri adına konuşan Yoldaş Gümüşkaya, Azerbaycan ve Sri Lanka çaylarının reklamının yapıldığını belirterek, önce kendi çay üreticilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. Dün Artvin’in Hopa ilçesinde gerçekleşen polis müdahalesine de tepki gösteren Gümüşkaya, “Bu memleketin gençlerini dövüyorlarsa, sonra da gelip ekmeğimizi yiyorlarsa bizim onlara eyvallahımız yok” dedi.

Kemalpaşa’nın gençlerine seslenen Gümüşkaya, “Eğer vatanseverlikten bahsediyorsanız. Çayınıza emeğinize sahip çıkın. Onlar gibi vatansever olmayın” diye konuştu.

‘ÖZELLEŞTİRMENİN ÖNÜ AÇILIYOR’

Gümüşkaya’nın ardından konuşan Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, yeni çay fabrikası yapımında belediyenin suçlandığını kaydetti. ÇAYKUR’un ilçede istese bin tonluk bir fabrika yapabileceğini aktaran Akçiçek, “Burada 2018 yılında Çevre Bakanlığı imar hakkı aldı. 4 yıldır eğer ÇAYKUR fabrika yapacaksa neden yapmıyor? Fabrika yapmak istiyorlarsa bu alanda yapabilir. ÇAYKUR 2018 yılında Varlık Fonu'na devredildi. ÇAYKUR’un borcu yoktu, şimdi ise ne hikmetse borcu çıkıyor. ÇAYKUR’u özelleştirmenin adımlarını atıyorlar. Eğer özelleşirse dışardan çay gelimi artacak. Bizim çayımız dalda kalacak” diye tepki gösterdi.

Kemalpaşa Meydanı'ndeki açıklama Hopa’da yaşanan polis müdahalesi için gerçekleşen alkışlı protesto ile son buldu.

ÇAYKUR ÖNÜNDE DE EYLEM VARDI

Rize’nin Merkez ilçesinde ise ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen siyasi partiler kota uygulamasına karşı basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Partililerin yanı sıra çok sayıda çay üreticisi de katıldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan çay üreticisi Devrim Piyadeoğlu, uygulanan kota ile birlikte üreticilerin emeklerinin karşılığını alamayacağını ifade etti. Üreticinin bilinçli şekilde özel sektöre mahkum edildiğini belirten Piyadeoğlu, "Olumsuzlukları gidermenin yolu bellidir. Yıllardır tartışılmasına rağmen hükümet tarafından bilerek buzdolabında bekletilen yaş çay kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Siyasal farklılıklarımızı bir yana bırakıp, Rize için çayımız için buradayız. Çayımız her şeyden önemli ve siyaset üstüdür" şeklinde konuştu.

ARDEŞENLİ ÜRETİCİLER DE SOKAKTA

Rize’nin Ardeşen ilçesinde de bir araya gelen çay üreticileri ilçe merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Emeğimize ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Çayda sömürüye son” pankartı açan üreticiler sık sık “Çayda kotaya, kontenjana son” sloganı attı. Kota ve kontenjanın üreticiyi özel sektöre mahkum ettiğini belirten üreticiler, emeklerinin sömürülmesine karşı eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: MA