DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde bir araya gelen emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, “Emek ve Demokrasi Güçleri” olarak ülke genelinde alanlara indi.

 

Ankara’da gerçekleştirilen eylemde hükümet uygulamaları protesto edilirken, “yaşanan baskı ve şiddet ortamına” karşı ortak mücadele çağrısında bulunuldu.

 

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde alanlara inen birçok emek ve demokrasi örgütü tüm Türkiye’de hükümet uygulamalarını protesto etti.

 

Ankara’da gerçekleştirilen eylem, katılımcıların saat 12.00’da Kolej Kavşağında toplanması ile başladı. Eyleme, organizasyonu gerçekleştiren sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda parti ve sivil toplum örgütünden temsilciler katılırken, eyleme CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da destek verdi.

 

-EYLEMLER 4 ANA TALEP ALTINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ-

 

Ankara’da gerçekleştirilen eylem için öğle saatlerinde Kolej Kavşağı’nda toplanan eylemci grup, “Özel Yetkili Mahkemeler Kaldırılsın-Terörle Mücadele Kanunu Kaldırılsın-Gözaltı ve Tutuklamalara Son Verilsin-Tutuklananlar Serbest Bırakılsın” yazılı pankartın ardından, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Tutuklular serbest bırakılsın” sloganları eşliğinde Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Sakarya Meydanı’na yürüdü.

 

Burada eylemleri organize eden dört grup adına hazırlanan ortak metni okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, “AKP’nin ‘ileri demokrasi’ balonu ve yalanı orta yerde patladı. Bırakalım ‘ileri’sini, en geri demokrasilerde bile olmayan uygulamalar günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. AKP için demokrasinin kıstası AKP’li olmak, AKP politikalarını kayıtsız şartsız desteklemektir” dedi.

 

-“TÜRKİYE BİR AÇIK CEZAEVİNE DÖNÜŞÜYOR”-

 

Türkiye’nin bir açık cezaevine dönüştüğüne vurgu yapan Görgün, “Her yeni güne tutuklama haberleriyle başlıyoruz” diye konuştu.

 

Seçilmişler, üniversite öğretim görevlileri, Nedim Şener ve Ahmet Şık gibi muhalif gazeteciler, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, gençler ve AKP’li olmayan belediyelerin AKP’nin hedef tahtasında olduğunu söyleyen Görgün, “Tutukluluk cezaya dönüştürülmüş durumda. AKP, hem tutukluyor hem de savunma hakkından yoksun bırakıyor” dedi. Görgün şunları kaydetti:

 

“AKP’nin operasyonlarına meşruiyet kazandırmak için ortaya çıkardığı yeni ‘öcü’ KCK oldu. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü isteyen herkes ‘KCK’lidir’ iddiasıyla tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun en son örneği Prof. Büşra Ersanlı, yazar Ragıp Zarakoğlu ve Deniz Zarakoğlu, KESK eski Genel Sekreteri Mustafa Avcı’dır.”

 

Görgün, konuşmasının sonunda, Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılmasını, gözaltı operasyonlarının durdurulmasını ve hukuka aykırı tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istedi.

 

TAKSİM'DEN TEK SES; TMY KALDIRILSIN

İSTANBUL- Taksim Meydanı'nda tutuklananların serbest bırakılmasının istendiği eyleme katılan binlerce kişi, Terörle Mücadele Yasası (TMY) ile Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin (ÖYM) kaldırılması talebini dile getirdi.

 

Eyleme KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da katıldı.

 

'GÖZALTILAR TUTUKLAMALAR YILDIRAMAZ'

"AKP elini sendikamdan çek", “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde, Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı "Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasası kaldırılsın, gözaltılar durdurulsun, tutuklular serbest bırakılsın" pankartı taşındı.

 

Sloganların hiç susmadığı yürüyüşte, İstiklal Caddesi üzerinde kısa süreli oturma eylemi yapıldı. Galatasaray Meydanı'na gelen Emek ve Demokrasi Güçleri adına KESK Genel Başkanı Lami Özgen açıklama yaptı. AKP'nin 'ileri demokrasi' balonu ve yalanının patladığını söyleyen Özgen, AKP'nin kendisine muhalif olan herkesi düşman gördüğünü belirtti.

 

'AKP POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKAN HERKES TUTUKLANIYOR'

KESK Genel Başkanı, faşist yönelim kurumsallaştığını söyledi, "Türkiye açık hava cezaevine dönüşüyor. Her yeni güne tutuklama haberiyle başlıyoruz. İnsanca yaşamak isteyen işçiler, suyunu ve toprağını korumak isteyen köylüler, parasız eğitim isteyen öğrenciler, ülkemizde füze kalkanı istemeyenler, gerçeğin peşindeki gazeteciler, adalet arayan avukatlar yani haklarını arayan herkes tutuklanıyor. Tutuklamalar, seçilmiş milletvekillerine ve belediye başkanlarına kadar uzanıyor. AKP Hükümetini eleştiren, AKP politikalarına karşı çıkan herkes tutuklama endişesi yaşıyor" diye konuştu.

 

'GİDİŞAT DURDURULMAZSA SIRA HERKESE GELECEK'

AKP yargısının adalet dağıtmadığını, özel yetkili savcı ve yargıçların hukuk ilkelerini ayaklar altına aldığını ifade eden Özgen, “Sıra ne zaman bana gelecek korkusuyla düşünemez, talep edemez, hareket edemez hale getirilmek isteniyoruz. Yıllarca alanlarda 'Susma, sustukça sıra sana gelecek' diye haykırdık! Maalesef öngörümüz gerçekleşti. Bu gidişat durdurulmazsa sıra herkese gelecek” dedi.

 

Kendisinin de aralarında bulunduğu 25 KESK'linin 6 yıl 3 ay hapis cezası aldığını kaydeden Özgen, halen çeşitli cezaevlerinde 33 KESK'linin tutuklu bulunduğunu belirtti. Özgen şöyle konuştu: “AKP'nin operasyonlarına meşruiyet kazandırmak için ortaya çıkardığı yeni 'öcü' KCK oldu! Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü isteyen herkes 'KCK'lidir' iddiasıyla tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun en son örneği Prof. Büşra Ersanlı, yazar Ragıp Zarakoğlu ve Deniz Zarakoğlu, KESK eski Genel Sekreteri Mustafa Avcı'dır.”

 

'ÖYM'LER DGM'LERE RAHMET OKUTUYOR'

“Askeri ve sıkıyönetim Mahkemelerinin yerine kurulan DGM'ler eskilerini arattı. DGM'lerin yerine kurulan Ağır Ceza ve Özel Yetkili Mahkemeler ise DGM'lere rahmet okutur durumda” şeklinde konuşan Özgen, Başbakan'ın hedef yaptığı herkesi tutuklandığına dikkat çekti.

 

KESK Genel Başkanı, gidişatı son vermek için mücadele edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Artık yeter diyoruz. Bu gidişata son verilmelidir. Onlar son vermese bizler son vereceğiz. Ülkemizde devrimci bir dönüşüme ihtiyaç olduğu açıktır. Bu dönüşümü emekten, demokrasiden, özgürlükten ve barıştan yana olan güçler gerçekleştirecektir. Bu dönüşümü emek ve demokrasi mücadelesinin zor olduğunu bilen bizler gerçekleştireceğiz.”

 

'GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Özel Yetkili Mahkemeleri ve Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılmasını, gözaltı operasyonlarının durdurulmasını, hukuka aykırı tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Taleplerimiz dikkate alınmaz, gereği yapılmazsa okulda, sırada, içeride, dışarıda, fabrikada, işyerlerinde, her yerde direnişi yükselteceğiz. Ya onlar ülkeyi cehenneme çevirecek ya da bizler geleceğimize sahip çıkarak eşit, özgür, adil ve barış içinde bir ülkeyi kuracağız” dedi.