Metehan Ud / Demokrat Haber / İzmir

TEKSİF’in örgütlenme çalışması yürüttüğü Hugo Boss Fabrikası’nda sendikal örgütlenmeye öncülük eden iki işçi daha işten çıkarıldı. Fabrikaya yıllarca emek veren işçiler basit gerekçelerle kovuldu.

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) kurulu, binlerce işçinin çalıştığı ve dünyanın en tanınmış tekstil firmalarında biri olan Almanya menşeli Hugo Boss’ta sendika karşıtı tutum devam ediyor. Sendikalı işçilere yönelik düşmanca tutumu uluslararası denetim örgütlerinin raporları ve mahkeme kararları ile belgelenen fabrikanın genel merkezi, kaybettiği imajını düzeltmek için harekete geçmiş ve fabrikanın genel müdürünü değiştirmişti.

Yeni gelen müdür ise işçilerle yaptığı toplantılarda sendikal haklara saygı duyacağını açıklamıştı.

Şirket yönetiminin bu adımına rağmen, hâlâ fabrikada örgütlenme çalışması yürüten TEKSİF üyesi sendikalı işçiler işten çıkarılıyor. 2011 yılından bugüne yüzlerce işçi işten çıkarılırken sadece 2019’un ilk 3 ayında 25’i sendikalı olmak üzere 150’den fazla işçinin sözleşmesine son verildi. İşten çıkarılan işçiler arasında fabrikada uzun yıllardır çalışan ve fabrika yönetimine bildirilen sendika temsilcileri de bulunuyor.

‘10 DAKİKADA TELAFİEDİLEBİLECEK BİR HATA VAR'

Son olarak fabrikanın kesimhanesinde çalışan sendika temsilcilerinden Ekrem Körken ile İsmail Hakkı Bacak işten çıkarıldı. 11 yıllık Hugo Boss işçisi Ekrem Körken “Çıkarılmama gerekçe olarak bir kat kumaşı eksik sermemi gösterdiler. 10 dakikada çözülebilecek bir problemdi ama bahane yaptılar. Savunma istediler verdim.

Ardından disiplin sürecini yürütmeden sözleşmeye son verdiler. İşten çıkarılmadan önce fabrikada üyelik işlemlerini hızlandırmıştık. Öğle aralarında yemekhanede masa kurarak işçileri sendikaya üye olmaya çağırıyorduk. Biz üyelik yaparken güvenlikçiler de yakınlarımızda durarak işçileri gözdağı vermeye çalışıyordu. İşe iade davasını açtım. Eminim ki mahkeme biz işçilerin haklılığını bir kez daha ortaya koyacaktır” dedi.

‘HUGO BOSS'TAKİ MOBBİNG BİLİNMELİ'

12 yıllık Hugo Boss işçisi İsmail Hakkı Bacak ise performans düşüklüğü iddiasıyla işten çıkarıldığını ifade ederek şunları söyledi “Performansım yüzde 85-86 ve yıllardır bu düzey idi. Kaldı istedikleri talepler de çok yüksek ve istedikleri kalitenin üstünde üretim yapıyoruz.

Hala bu işte robotlardan daha verimliyiz. Çalıştığım birimlerde aynı performansta olan başka işçiler de var. Hatta fabrika genelinde yüzde 50-60 performans yüzde ile çalışan işçiler var.

Yüzde 92’de yapsam işten çıkarılacaktım. Yönetimin gözüne battıysanız çıkarmak için bir gerekçe buluyorlar. Hugo Boss’un mobbing uyguladığını bütün uluslararası kamuoyunun bilmesini istiyorum. İşten çıkarılmalar devam edecek. Sekiz ay daha çalışabilsem emekli olacaktım. 50 yaşına gelmişim bel fıtığım var. Şimdi bize kim iş verecek”.