DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Arap Sendikalar Konfederasyonu’nun (ATUC) Kuruluş Kongresi’ne katılmak üzere Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunuyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki sendikaları bir araya getiren uluslararası sendikal örgüt olan ATUC’un Kuruluş Kongresi bugün ve yarın (2 Ekim 2014) tarihlerinde Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenleniyor. Kongre’ye 20 ülkeden sendika temsilcileri katılıyor. DİSK heyeti de Kongre’ye gözlemci olarak katılıyor. DİSK, kongrede bulunma nedenini "Arap ülkelerindeki sendikalarla dayanışma" olarak açıklarken, bunun yanı sıra, Şengal’deki Ezidilerin, Kobani’deki Kürtlerin ve Musul’daki Türkmenlerin, savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Arapların sorunlarını da kongrede anlatacağını belirtiyor. DİSK, kongrede, Silopi ve Suruç’ta yaptıkları gözlemleri ve görüşmeleri Arap sendika temsilcileriyle paylaşacaklarını ve "Şengal’in ve Kobani’nin mesajını Gazze’ye ileteceğiz. Ortadoğu halklarını IŞİD’e karşı verilen mücadeleye desteğe çağıracağız," diye aktarıyor.

 “ARAP BAHARI” SENDİKALARI DEĞİŞTİRDİ VE BİRLEŞTİRDİ

Bölge ülkelerinde bulunan sendikalar daha önce Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na (ITUC) bağlı Afrika (ITUC-Africa) ve Asya-Pasifik (ITUC-AP) bölge örgütlerine üyeydi. Ancak kamuoyunda “Arap Baharı” olarak anılan toplumsal hareketlerin ardından ITUC bölgeye özel yeni bir uluslararası yapı kurmayı tartışmaya başladı. 3 yıllık hazırlık sürecinin ardından ATUC bugün kuruldu.

Son yıllarda, işçiler ve sendikalar Arap ülkelerindeki toplumsal hareketlerde önemli bir rol üstlendiler. Yaşanan siyasi gelişmeler mevcut sendikalar içinde demokratikleşme süreçleri başlattı veya yeni bağımsız sendikalar kurulmasına neden oldu.

Mısır’da Mübarek döneminin sendikalarına alternatif bağımsız ve demokratik sendikalar kurulurken, Tunus’ta sendikalar konfederasyonu UGTT isyana öncülük etti ve yeni siyasi yapılar kurulmasının önünü açtı. Bölgeye yönelik küresel müdahaleler işsizliğin, yoksulluğun ve ayrımcılığın artmasına ve işçilerin bölgesel ortak sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Tüm bu sebeplerden dolayı ITUC öncülüğünde yeni bir uluslararası örgüt kuruldu. ATUC hem uluslar arası düzeyde Arap işçilerini temsil edecek hem de bölgede barışın sağlanması ve işçi haklarının gelişmesi için mücadele edecek.

GEZİ’DEN TAHRİR’E, ŞENGAL-KOBANİ VE MUSUL’DAN GAZZE’YE

DİSK bölgedeki işçi hareketlerini uzun yıllardır yakından takip ediyor. Filistin, Tunus, Mısır, Suriye ve Irak başta olmak üzere Arap ülkelerindeki sendikalarla dayanışma içinde olan DİSK, "Türkiye işçi sınıfının dayanışma duygularını Filistinli işçi kardeşlerimize iletmek üzere ATUC Kongresi’ne geldik" diyor.

DİSK'in açıklamasında, "Türkiyeli firmalar her geçen gün bölgede daha fazla yatırım yapıyor. Bu sermaye hareketine karşı işçi haklarını korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan uluslararası bir dayanışma hareketi inşa etmek için Arap sendikalarıyla birlikte çalışıyoruz. Bunun için Amman’dayız," diye belirtiliyor.

DİSK, kongrede bulunma gerekçelerinden birinin de Şengal’deki Ezidilerin, Kobani’deki Kürtlerin ve Musul’daki Türkmenlerin, savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Arapların sorunlarını anlatmak olduğunu dile getiriyor. Silopi, Suruç’ta yaptıkları gözlemleri ve görüşmeleri Arap sendika temsilcileriyle paylaşacaklarını aktaran DİSK, "Şengal’in ve Kobani’nin mesajını Gazze’ye ileteceğiz. Ortadoğu halklarını IŞİD’e karşı verilen mücadeleye desteğe çağıracağız," diyor.

KONGRE'NİN PROGRAMI

Kongre süresince “Arap Bölgesi’nde Kadın Hakları”, “Genç İşçilerin Sendikalaşması”, “AB-Akdeniz Ticaret Anlaşmaları ve İşçi Hakları”, “Uluslararası Yatırım Politikaları”, “Göçmen İşçilerin Hakları”  konulu paneller düzenlenecek.

ATUC Genel Başkanlığı, Yönetim Kurulu, Kadın ve Gençlik Komiteleri için seçimler yapılacak.