Nilay VARDAR / BİA

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işçileri, Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) ek ödeme kararına karşı bugün (18 Kasım) vizite eylemi* yapıyor.

 

Açık alanlarda zor koşullarda çalışan, dayatılan esnek ve kuralsız çalışmayla birden fazla unvanın işini yapan, iş kazalarında hayatlarını, bedensel uzuvlarını kaybeden demiryolu çalışanları, yıllardır ücret adaletsizliğini dile getirmelerine rağmen, hiçbir değişiklik yapılmadığını söylüyor.

 

YPK'nın 21 Ekim'deki ek ücret kararına tepki gösteren  BTS üyeleri çalışanları, bir gün boyunca, üç vardiya olarak doktora giderek vizite eylemi yapıyor.

 

"ÇALIŞANLARIN BARIŞINI BOZUYOR"

 

BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, son iki yıldır YPK'nın çalışanların unvanlarına göre ne kadar ek ödeme alacağını belirlediğini ancak bunun hakkaniyet ölçüsünde yapılmadığını söylüyor.

 

Demiryolu çalışanları, ücretlerine ek olarak en az yüzde 42, en fazla yüzde 82 oranında ek ödeme alabiliyor. Ancak Demirkol, çalışanların büyük bir kısmının en düşük orandan ek ödeme aldığını belirtiyor.

 

"Özellikle tren üstünde zor koşullarda çalışan faal grup çalışanları, hem çok düşük ücret alıyor, hem de en en düşük oranda  ek ödeme alıyor. Ödemelerdeki bu eşitsizlik, 'eşit işe eşit ücret' kuralını çiğneyerek, çalışanlar arasındaki barış ortamını bozuyor."

 

* Çalışanların direniş amacıyla işlerini bırakıp tek ya da toplu halde, hasta olmadıkları halde doktora gitmeleri.