2009 yılında kapatılan fabrikadan 10 aylık maaş ve 20 yılı aşkın kıdem tazminatlarını alamadan işsiz bırakılan Denizli Basma Fabrikası (DEBA) işçileri polis engeliyle karşılaştı.

 

Yaklaşık 2 yıl alacaklarının ödeneceği umuduyla bekleyiş içindeki DEBA işçileri, işverenin herhangi bir ödeme yapmaması üzerine Şubat ayında eylemlere başladı. Uzun süre her hafta Pazar günü Teksif Sendikası Denizli Şubesi’nden Bayram Meydanı’na yürüyüş yaparak, açıklamalarda bulunarak haklarını arayan seslerini duyurmaya çalışan DEBA işçileri, Ekim ayından itibaren farklı eylemlere başladı.

 

Geçen hafta aldıkları  “Tiyatro önünden başlayacak yürüyüşle Esat Sivri’nin evinin önüne bir yürüyüş yaparak, Esat Sivri’yi komşularına şikayet” eylemi kararı için bir araya gelen DEBA işçilerinin önüne barikat kuran polis yürüyüşe izin vermedi.

 

Trafik polislerinin dahi getirildiği eylemdeki polis yoğunluğunu gören Denizli’de ki siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütü yöneticileri,  Denizli’de bu kadar polise, bu kadar güvenlik araç ve gerecine ilk kez şahit olduklarını aktardılar.

 

Yüzlerce DEBA işçisi ablukaya alınarak yürüyüşlerine ve hatta hareket etmelerine izin verilmedi. İşçiler sürekli sloganlarla bu durumu protesto ederken, haklarının peşini bırakmayacaklarını söylediler.

 

DEBA patronunun evine yürüyüşleri engellenen işçiler uzun süre polisle bir yol bulmak için görüştü. Ancak polis asla izin vermeyeceklerini söyledi. İşçiler adına Teksif Sendikası Örgütlenme Uzmanı Ömer Seyfettin Atılgan burada yaptığı açıklamada, “İşçilerin gözyaşlarıyla biriktirdikleri sermaye ile yaşadıkları sırça köşklerinde rahatları bozulmasın diye bizi durduruyorlar.  Bizler Esat Sivri’yi komşularına şikayet etmek için oraya gidecektik. Bu abluka gösteriyor ki mesajımız yerine ulaşmıştır. Korkuları Denizli’yi teslim almıştır. Bizi polisle korkutmaya çalışıyorlar. Ancak biz biliyoruz ki korkutanlar en çok korkanlardır” dedi.

 

Ömer Seyfettin Atılgan yürüyüşlerine izin verilmemesi üzerine, “Biz bugün dağılıyoruz. Ancak Bayramın birinci günü Esat Sivri ile bayramlaşmak için evinin önünde buluşacağız. Bizi almazlarsa 6 gün boyunca evinin önünde bekleyeceğiz. Umarız bayramlaşmamızı engellemezler” dedi.

 

Atılgan’ın konuşmasından sonra DEBA işçileri bayramda görüşmek üzere sloganlarla dağıldılar.

 

Demokrat Haber Denizli