Kristal-İş Sendikası'ndan istifa ederek DİSK/Cam Keramik-İş Sendikasına üye olan ve sözleşme yapılması talebiyle aylardır fiili eylemlerini sürdüren Camiş Madencilik işçileri, saat ücretlerine 2 ila 2.20 TL arasında zam aldı.

Daha önceki zam dönemlerinde oturup beklediklerini söyleyen işçiler, Cam Keramik-İş Sendikasına geçmelerinin ardından komiteler kurarak ortak karar aldıklarını ve fiili olarak harekete geçtiklerini anlattı. Bu şekilde fabrika tarihinin en yüksek zammını alan işçilerin hedefi Şişecam ortalamasını yakalamak. İşten atmaların olması halinde ise üretimi durduracakları uyarısında bulunan işçiler, “87 arkadaşın tek vücut olması sayesinde bu zammı aldığımızı düşünüyoruz” dedi.

FABRİKADA 2 AYDIR EYLEMLER SÜRÜYORDU

Uğur Zengin'in Evrensel'de yer alan haberine göre, fabrikada 2 aydır yemek boykotu, ses çıkarma ve vardiya değişiminde ıslıklar ve alkışlarla yürüyüş eylemleri yapan cam işçileri, eylemlerine ara verdi. Cam Keramik-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada ise, “İşveren tarafı işçi temsilcileriyle diyalogu sürdüreceğini açıkladı. Üyelerimizle birlikte sözleşme imzalanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

SAAT ORTALAMASI 11.5

Camiş’te 2 aydır süren eylemlerin ardından işçilerin saat ücretine 2-2.20 TL arasında zam yapıldı. Söz konusu zam ile birlikte işçilerin saat ortalaması 11.5 TL’ye çekildi. Eylemlerin aylardır sürdüğü fabrikada söz konusu zammı “İyi niyet göstergesi olarak gördük. Bu şekilde bize bir adım geldiler” sözleriyle yorumlayan bir işçi şöyle devam etti: “Şişecam’ın Eskişehir fabrikasında ortalama saat ücreti 13.5 TL. Biz minimum 3.5 lira gibi bir saat ücreti bekliyorduk. 2 lira zam geldi. 1.5 lira daha eksiğimiz kaldı. 1.70’in üzerine 50 kuruş zam yapıldı.”

TALEPLER SÜRÜYOR

Camiş’in Cam Keramik-İş sendikasını muhatap alması, uluslararası sözleşmelerin tanınması, işkolu tespitinin yapılması, kıdem farkının sağlanması gibi talepleri olan işçilerin en kararlı oldukları nokta ise işten atmanın yaşanmaması. Bir işçi şöyle konuştu: “Bizim en büyük söylediğimiz ve arkasında olduğumuz şey işine son verilirse biz burada üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Şişecam yönetimi de bunun farkında.”

YOLUMUZU KOMİTEDE ÇİZDİK

Camiş fabrikasında işçiler, bugüne kadar aldıkları en yüksek zammı nasıl aldı? 87 işçinin çalıştığı fabrikada 10-15 kişi arasında değişen komiteler kuran işçiler burada beraber karar alarak uyguladı: “Buradaki 1-2 kişiyle ya da sadece sendikanın dedikleriyle hareket etmedik. 10-15’er kişilik komite oluşturduk. Komitedeki arkadaşlarımızla değerlendirip yolumuzu çizdik. Komiteden karar çıkıyor ve uyguluyoruz. Eylemlerimize böyle başladık, böyle son verdik. Tek başımıza hareket etmiyoruz. 87 kişi bir vücuduz.”

‘OTURUP BEKLİYORDUK’

Daha önceki yıllarda 70 kuruş-1.40 TL arasında zam aldıklarını söyleyen işçiler, önceki zam süreçlerinde, “Oturup beklediklerini” söylerken, bu kez şöyle anlattı: “Bu şekilde tepki göstermiyorduk. 87 arkadaşın tek vücut olması sayesinde aldığımızı düşünüyoruz. İşverenin görmediği şeyleri gösterdik. ‘Böyle sıkıntılarımız var’ diye duyurduk” dedi. 

Camiş Madencilik işçileri, Aralık 2017’de Kristal-İş’ten istifa ederek Cam Keramik-İş’e üye olmuş, patrona da sendikalarıyla görüşme çağrısı yapmıştı. Patronun görüşmeye yanaşmaması üzerine işçiler, vardiya giriş ve çıkışlarında eylemlere başlamıştı.