İş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden aileler, Zonguldak Kozlu'daki iş cinayetinde yaşamını yitiren işçileri anmak için Taksim'de yürüyüş yaptı.

Taksim Tramvay durağında toplanan aileler, "Kaza da kader de değil, cinayet. Sessiz kalan da önlem almayan da soruşturmayan da faildir" yazılı pankart açtı.

"Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Sorumlular belli, failler yargılansın" şeklinde slogan atan aileler, yürüyüş boyunca, aylara göre kaç işçinin yaşamını yitirdiğine ilişkin bilgi verdi, "Öfkeliyiz" diye hayırdı.

Galatasaray Meydanı'na yürüyen aileler burada açıklama yaptı.

'ÖFKELİYİZ...'

Ailere adına açıklamayı okuyan Damla Kıyak, Kozlu'da yaşanan iş cinayetinde bir kez daha canlarının yandığını söyledi, yaşamını yitiren işçilerin ailelerine, başsağlığı mesajlarını iletti.

Kozlu'daki tablonun, Davutpaşa, OSTİM ve Esenyurt'ta ortaya çıkan tabloyla aynı olduğunu söyleyen Kıyak, "Yine suç işçilerin üzerine atıldı, ölümleri 'kader' olarak adlandırıldı" dedi.

Kıyak, Kozlu'da 8 işçinin yaşamını yitirdiği madende, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı çalışma müfettişleri tarafından daha önce 7 kez denetim yapıldığı ve yaşanabilecek tehlikete dikkat çekildiğini hatırlattı. Kıyak, şöyle devam etti: "Öfkeliyiz, iş cinayetlerini kader deyip geçiştirenlere, öfkeliyiz, aynı iş yerinde iki defa, iş güvenliği olmadığı gerekçesiyle iş bıraktıkları halde, işçilerin sözlerini endişelerini dinlemeyenlere, öfkeliyiz, Kozlu'da üç buçuk ay önce demetim yapmasına rağmen gerekli eksiklerin giderilmesini takip etmeyenlere..."

Önlem almayan, iş cinayetlerini ve işçi ölümlerine "Efendiler, ahımız da, feryadımız da peşinizi bırakmayacak" diye seslenen Kıyak, "bir daha olmasın, herkes duysun ve unutmasın diye" adalet mücadelesini sürdürdüklerini, sürdüreceklerini vurguladı.

Açıklamanın ardından aileler söz aldı.

'ADALETİ SARAYDAN ÇIKARIN HALKA İNDİRİN'

Film setinde yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren Selin Erdem'in annesi, "Ben 1 Mayıs'tan beri üzerimize giydiğimiz siyahlar gibi zindanda yaşıyorum. Adaleti saraya soktular, halk buna ulaşamıyor. Adaleti saraydan çıkarın halka indirin.